Διαβήτης: Τα όπλα για την αντιμετώπισή του

431
Διαβήτης

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σήμερα, πάνω από 422 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Υπολογίζεται, ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Στη χώρα μας, το 8-9% του γενικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.

Ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση του διαβήτη είναι η διατροφή και η άσκηση. Στα υπέρβαρα άτομα με διαβήτη, πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ένα εξατομικευμένο διατροφολόγιο με χαμηλές θερμίδες, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μία διατροφή με λιγότερες θερμίδες βελτιώνει τους δείκτες μεταβολισμού της γλυκόζης και μειώνει τον κίνδυνο των επιπλοκών του διαβήτη.

Η Μεσογειακή Διατροφή θεωρείται μια εξαιρετική διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, ιδανική για τα άτομα με διαβήτη. Aνάλυση 10 μελετών που συμπεριέλαβαν 136.000 συμμετέχοντες, έδειξε μείωση κατά 23% στον κίνδυνο για ΣΔ τύπου ΙΙ και μείωση των νοσημάτων, όπως  τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και η άνοια στα άτομα που ακολουθούσαν το μεσογειακό μοντέλο διατροφής.

Γλυκαιμικός δείκτης

Ιδιαίτερα σημαντικός για την αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου είναι και ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων. Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος σε σύγκριση με το λευκό ψωμί ή τη ζάχαρη. Υπολογίζεται χρησιμοποιώντας 10 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι καταναλώνουν ποσότητα της υπό μελέτης τροφής που περιέχει 50 γραμμάρια υδατάνθρακες, ύστερα από ολονύκτια νηστεία. Μετά την κατανάλωση του τροφίμου, μετράται η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα κάθε 15 λεπτά, για τις επόμενες 2 ώρες.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γλυκαιμικό φορτίο, που προσδιορίζεται από το γλυκαιμικό δείκτη του τροφίμου και τα γραμμάρια υδατάνθρακα που περιέχει.

Όσο μικρότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου, τόσο μικρότερη επίδραση έχει αυτό στο σάκχαρο του αίματος.

Έτσι, τα τρόφιμα με ΓΔ < 55 θεωρούνται τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, οι τροφές, με ΓΔ 56-69 τροφές μετρίου γλυκαιμικού δείκτη και οι τροφές με ΓΔ >70 τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το γλυκαιμικό δείκτη είναι:

1. Η προετοιμασία του φαγητού: Το λίπος, οι φυτικές ίνες και τα οξέα (χυμός λεμονιού, ξύδι) μειώνουν το ΓΔ των τροφών.

2. Όσο πιο μεγάλος είναι ο χρόνος βρασμού των ζυμαρικών τόσο μεγαλύτερο ΓΔ θα έχουν. Προτιμήστε, λοιπόν, τα ζυμαρικά σας al dente.

3. Η ωριμότητα (όταν μιλάμε για φρούτα). Όσο πιο ώριμο είναι το φρούτο, τόσο μεγαλύτερο ΓΔ έχει.

4. Ο συνδυασμός των τροφών. Όταν συνδυάσουμε τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη με τροφές χαμηλού ΓΔ, ο ΓΔ του συνολικού γεύματος μειώνεται.

Γενικά, η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη προάγει τον κορεσμό και μειώνει τη μεταγευματική υπεργλυκαιμία και υπερινσουλιναιμία. Επίσης, αυξάνει την οξείδωση των λιπαρών οξέων και μειώνει την πιθανότητα για καρδιαγγειακά νοσήματα και χολοκυστοπάθεια.

Συμπληρώματα διατροφής

Εκτός από τη διατροφή, σε αρκετές ιατρικές μελέτες έχει αναφερθεί η επίδραση κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής στην αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη:

  1. Αρχικώς, οι ασθενείς που λαμβάνουν μετφορμίνη είναι σημαντικό να λαμβάνουν συμπληρωματικά βιταμίνη Β12, καθώς η λήψη του φαρμάκου έχει συνδεθεί με δραστική μείωσή της. Κάθε χρόνος χρήσης της μετφορμίνης φαίνεται ότι αυξάνει την ανεπάρκεια της βιταμίνης B12 κατά 13%. Για αυτό και συστήνεται τακτικός έλεγχος της Β12 και της ομοκυστεΐνης  σε ασθενείς υπό μακροχρόνια αγωγή με μετφορμίνη και λήψη συμπληρώματος Β12.
  2. Το Α-λιποϊκό οξύ, είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες και βοηθά στη νορμογλυκαιμία, ενεργοποιώντας το ΑMPK. Αναστέλλει τη γλυκοζυλίωση των νευρικών πρωτεϊνών και χρησιμοποιείται στην πρόληψη και αντιμετώπιση της διαβητικής νευροπάθειας.
  3. Πράσινο τσάι. Με βασικό συστατικό του την επιγαλλοκατεχίνη-3, το συμπλήρωμα πράσινου τσαγιού, όχι μόνο μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, αλλά και το οξειδωτικό στρες, τη λιπώδη διήθηση και τη διαστολική αρτηριακή πίεση.
  4. Τέλος, η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό με αποδεδειγμένη δράση στη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης και στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Διαβάστε επίσης / «Κομπούχα (Kombucha)» Τι είναι και ποια τα οφέλη της

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!