Υψηλότερη η πιθανότητα υποστροφής στους νεοδιαγνωσμένους ασθενείς με ΣΔ 2 που επιτυγχάνουν σημαντική απώλεια βάρους.

441
ΣΔ

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού των σακχάρων, των λιπών και των πρωτεϊνών και χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η μακροχρόνια συνεχόμενη παρακολούθηση είναι απαραίτητη για τους ασθενείς με διαβήτη με στόχο τη διαχείριση της νόσου και των επιπλοκών της που υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενή.

Ο Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 μπορεί να είναι μια ασθένεια με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία. Λανθασμένα θεωρείται ως χρόνια και προοδευτική, δηλαδή μια ασθένεια που με την πάροδο του χρόνου θα επιδεινωθεί. Oι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 μπορεί να υποστρέψει!

Νεότερα δεδομένα δείχνουν, ότι είναι εφικτό ο διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ 2) να αντιστραφεί χωρίς τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, γεγονός που επιτρέπει στον ασθενή να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σε μια εξαιρετικά σημαντική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet και η οποία διήρκεσε δύο χρόνια φάνηκε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών με ΣΔ 2 κατάφερε να υποστρέψει τη νόσο, ακολουθώντας ειδική διατροφή με υποκατάστατα γεύματος για έως και 3 μήνες στην έναρξη της διατροφικής παρέμβασης

Η σημαντική απώλεια βάρους έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του λίπους στο εσωτερικό του ήπατος και του παγκρέατος, επιτρέποντας σε αυτά τα όργανα να επιστρέψουν στην κανονική τους λειτουργία. Αυτό που φάνηκε είναι ότι η απώλεια βάρους δεν συνδέεται μόνο με την καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, αλλά ότι η σημαντική απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε διαρκή ύφεση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν, ότι η υποστροφή του ΣΔ 2 σχετίζεται στενά με το βαθμό της απώλειας κιλών αλλά και τη μακροπρόθεσμη διατήρησή της.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η υποστροφή του διαβήτη είναι πιθανότερο να επιτευχθεί όταν ο ασθενής βρίσκεται στα πρώτα στάδια της νόσου.

Σε άλλη μελέτη του 2011, δείχθηκε ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με ΣΔ 2, με διάγνωση έως 4 χρόνια, κατάφεραν να υποστρέψουν τη νόσο μετά από διατροφική παρέμβαση με διαιτολόγια πολύ χαμηλών θερμίδων.

Συμπερασματικά, όσο νωρίτερα στη διάγνωση εφαρμοστεί η ειδική διατροφική παρέμβαση τόσο υψηλότερο το ποσοστό επίτευξης υποστροφής του ΣΔ 2.

Οι ασθενείς με ΣΔ 2 έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιστρέψουν τη νόσο όταν:

  1. Καταφέρουν μια σημαντική απώλεια βάρους ( ίση ή μεγαλύτερη των 15 κιλών).
  2. Η απώλεια αυτή προέρχεται μέσω ειδικά σχεδιασμένων διατροφικών πρωτοκόλλων για να επιφέρουν υποστροφή (και πάντα υπό ιατρική παρακολούθηση).
  3. Η εφαρμογή των διατροφικών πρωτοκόλλων για την υποστροφή του ΣΔ 2 γίνει στα πρώτα 6 χρόνια από τη διάγνωση.

Υπάρχει η μέθοδος της μελέτης ήδη στην Ελλάδα

Μια σημαντική ελληνική έρευνα που έγινε σε συνεργασία με το Διαβητολογικό Κέντρο στο Τζάνειο Νοσοκομείο και την Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Λαϊκό Νοσοκομείο έδειξε. ότι τo 96,7% των ασθενών της ομάδας Eurodiet μείωσαν ή σταμάτησαν τα αντιδιαβητικά φάρμακα, ενώ μειώθηκαν σημαντικά οι μονάδες ινσουλίνης που έπαιρναν από 60 σε 28.

Συμμετείχαν 79 ασθενείς, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.  Η 1η ομάδα ακολούθησε για 8 εβδομάδες μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων και υδατανθράκων με προϊόντα ειδικής σύστασης και μετά επανεισήχθησαν συμβατικά τρόφιμα αυξάνοντας σταδιακά το γλυκαιμικό φορτίο της δίαιτας και καταλήγοντας μετά από 14 εβδομάδες σε μια μεσογειακή χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου διατροφή.  Η 2η ομάδα ακολούθησε για 22 εβδομάδες μια υποθερμιδική δίαιτα μεσογειακού τύπου, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και φορτίου, με ενεργειακό έλλειμμα 500 θερμίδες την ημέρα.  Φάνηκε ότι το διαιτολόγιο της 1ης ομάδας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση ασθενών με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 και αποτελεί επιλογή με μεγαλύτερα μεταβολικά οφέλη, γιατί οδηγεί όχι μόνο σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, αλλά και σε καλύτερο γλυκαιμικό και λιπιδαιμικό προφίλ, μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης σημαντική μείωση ή και διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής.

Διαβάστε επίσης / «Κομπούχα (Kombucha)» Τι είναι και ποια τα οφέλη της

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!