Τα καλύτερα φρούτα για το άτομο με διαβήτη

6923
φρούτα

Έχετε αναρωτηθεί πόσα οφέλη μπορεί να έχει η ένταξη των φρούτων στη διατροφή του ατόμου με διαβήτη και τι ρόλο μπορούν να παίξουν;

Σε άτομα με διαβήτη, οι γενικές οδηγίες περιλαμβάνουν αυξημένη κατανάλωση φρούτων. Παρ’ όλα αυτά, η προετοιμασία και η κατανάλωσή τους, ανάλογα με το είδος που θα επιλεγεί κάθε φορά, μπορεί να επηρεάσει την αύξηση των σακχάρων στο αίμα. Η κατανάλωση κονσερβοποιημένων φρούτων ή φρούτων σε μορφή μαρμελάδας, smoothie ή χυμού για παράδειγμα, μπορεί να συμβάλει σε αύξηση των σακχάρων του αίματος πιο γρήγορα από ό,τι αν το άτομο με διαβήτη κατανάλωνε ένα φρέσκο φρούτο, λόγω της μείωσης ή της απομάκρυνσης των φυτικών ινών.

Γλυκαιμικός δείκτης & Γλυκαιμικό Φορτίο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στο άτομο με διαβήτη, η κατανάλωση διαφορετικών τροφίμων από την ίδια ομάδα μπορεί να έχει διαφορετική επίδραση στον οργανισμό. Αυτό ισχύει και για τα φρούτα.

Η αξιολόγηση των τροφίμων αυτών γίνεται με την μέτρηση του Γλυκαιμικού τους Δείκτη (ΓΔ). Όσο πιο υψηλός είναι ο δείκτης αυτός, τόσο πιο γρήγορα γίνεται η απορρόφηση των τροφίμων από τον οργανισμό και η αύξηση σακχάρων του αίματος. Ο γλυκαιμικός δείκτης μπορεί να πάρει τιμές από το 1 έως το 100.

Θα πρέπει να αναφερθεί, ότι ο ΓΔ των τροφίμων μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τον τρόπο προετοιμασίας και παρασκευής του τροφίμου. Για παράδειγμα, όσο περισσότερη ώρα βράσει ένα τρόφιμο ή όσο πιο ώριμο είναι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο γλυκαιμικός του δείκτης.

Ένας ακριβής τρόπος για την αξιολόγηση της επιρροής των τροφίμων στα σάκχαρα του αίματος είναι το Γλυκαιμικό Φορτίο (ΓΦ). Το γλυκαιμικό φορτίο ορίζεται από τον ΓΔ και τα γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα.

 

ΧΑΜΗΛΟΥ ΓΔ

(ΓΔ <55 , ΓΦ<10)

ΜΕΤΡΙΟΥ ΓΔ

(ΓΔ: 56-69, ΓΦ<10)

ΥΨΗΛΟΥ ΓΔ

(ΓΔ>70)

Μήλο Πεπόνι Πολύ ώριμα φρούτα (ΓΦ>20)
Αβοκάντο Σύκο Καρπούζι (ΓΦ<10)
Μπανάνα Παπάγια
Μούρα Ανανάς
Κεράσια
Γκρέιπφρουτ
Σταφύλια
Ακτινίδιο
Νεκταρίνι
Πορτοκάλι
Ροδάκινο
Αχλάδι
Δαμάσκηνο
Φράουλα

Τα φρούτα χαμηλού ΓΔ μπορούν να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Δεν απαγορεύεται η κατανάλωση φρούτων υψηλού ΓΔ, αλλά η κατανάλωσή τους δεν πρέπει να είναι συχνή. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η κατανάλωση φρούτων σε συνδυασμό με τρόφιμα αυξημένου λίπους και φυτικών ινών, όπως οι ξηροί καρποί, μπορούν να επιβραδύνουν την απορρόφηση και άρα την αύξηση σακχάρων στο αίμα.

Τα οφέλη των φρούτων στο διαβήτη

Τα φρούτα περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών και ειδικότερα τα φρούτα με φλούδα, που βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση του Διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών αυξάνει το χρόνο απορρόφησης των τροφών.  Οι φυτικές ίνες, καθώς και το νερό που περιέχουν τα φρούτα είναι αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε κορεσμό κατά την κατανάλωσή τους.

Τα φρούτα μπορούν να ικανοποιήσουν επίσης την αναζήτηση για κάτι γλυκό, αντικαθιστώντας τα γλυκά. Τα περισσότερα φρούτα είναι υψηλά σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και χαμηλά σε λίπος και νάτριο. Για παράδειγμα, η μπανάνα περιέχει κάλιο και τρυπτοφάνη, ένα πολύ σημαντικό αμινοξύ, ενώ τα εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ είναι υψηλά σε βιταμίνες A & C, πολύ σημαντικά αντιοξειδωτικά.  Έτσι τα φρούτα είναι μια καλή επιλογή για ένα υγιές διατροφικό πλάνο, κατάλληλο για τα άτομα με διαβήτη.

Σε τι ποσότητα πρέπει να καταναλώνονται;

Όπως και στο γενικό πληθυσμό, έτσι και στα άτομα με διαβήτη η σύσταση για παιδιά και ενήλικες είναι πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Μια μερίδα αποτελείται από:

  1. ένα μέτριου μεγέθους φρούτου
  2. ένα φλιτζάνι από μικρότερα φρούτα, όπως κεράσια ή μούρα
  3. μισό φλιτζάνι από μεταποιημένα προϊόντα φρούτων (χυμός, πουρές φρούτων)
  4. δύο κουταλιές της σούπας αποξηραμένων φρούτων (π.χ. σταφίδες, cranberries)

Καλό είναι να υπάρχει ποικιλία στην κατανάλωση των φρούτων, ώστε να εισέρχονται στον οργανισμό ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Επίσης, σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε ολόκληρα φρούτα αντί για τους χυμούς τους.

Διαβάστε επίσης / MISKO Ολικής Άλεσης Σπαγγετίνη No10

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!