Η σημασία της σωστής ενυδάτωσης το καλοκαίρι για τα άτομα με ΣΔ

103

Η σωστή και επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη διαδικασία για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού το καλοκαίρι, τη σωστή θερμορύθμιση, αλλά και την ομαλή καρδιαγγειακή λειτουργία του ατόμου με ΣΔ.

Η σωστή και επαρκής ενυδάτωση είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Οι ανάγκες ενός ατόμου σε υγρά εξαρτώνται από παράγοντες, όπως είναι η ηλικία και το φύλο, το επίπεδο της φυσικής μας δραστηριότητας, η κατάσταση της υγείας μας, οι προσλαμβανόμενες θερμίδες, αλλά και η θερμοκρασία και το επίπεδο υγρασίας.

Το σώμα μας διαθέτει ειδικούς μηχανισμούς και είναι σε θέση να ρυθμίζει τα επίπεδα υγρασίας του, ενώ η πρόσληψη υγρών και η αποβολή τους είναι μεταβλητή και ρυθμίζεται με ομοιοστατικούς μηχανισμούς.

 

Η πρόσληψη και η αποβολή ηλεκτρολυτών συνδέονται επίσης στενά, τόσο μεταξύ τους όσο και με την κατάσταση της σωστής ενυδάτωσης. Η αποτυχία του οργανισμού να ισορροπήσει την πρόσληψη και την απώλεια νερού και ανόργανων αλάτων, όπως νατρίου και καλίου, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Η ήπια αφυδάτωση είναι μία σχετικά κοινή διαδικασία και συνήθως προκαλείται όταν απλά δεν πίνουμε αρκετά υγρά όλη την ημέρα. Μια απώλεια σωματικού νερού ισοδύναμη με περίπου 1% του σωματικού βάρους είναι συνήθης και αντισταθμίζεται από το σώμα εντός 24 ωρών.

Πάνω από το 80% των αναγκών μας σε υγρά πρέπει να καλύπτονται από το πόσιμο νερό της βρύσης, αλλά και άλλα ροφήματα. Ροφήματα, όπως το τσάϊ και τα άλλα αφεψήματα από βότανα, ο καφές, τα αναψυκτικά με ή χωρίς ζάχαρη, οι φυσικοί χυμοί αλλά και οι σούπες, μπορούν να αποτελέσουν πηγές ενυδάτωσης, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι θερμοκρασία ανεβαίνει. Το υπόλοιπο 20% μπορεί να καλυφθεί από τρόφιμα που είναι υψηλά σε περιεκτικότητα σε νερό, όπως είναι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που φτάνει το 80- 95%, αλλά και το κρέας και ειδικά το ψάρι που φτάνει το 40-80% ή τα γαλακτοκομικά που έχουν επίσης υψηλό ποσοστό σε νερό, στο 60-90%.

 

Όπως όλοι οι άνθρωποι το καλοκαίρι, έτσι και τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ενυδατώνονται σωστά, για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός τους, αλλά ταυτόχρονα να κρατούν και τα επίπεδα σακχάρου σταθερά. Οι επιλογές είναι πολλές και απαιτείται έλεγχος στην περιεκτικότητα τους σε απλούς υδατάνθρακες. Τέτοιες επιλογές είναι:

  • Χυμοί φρούτου:  Προσφέρουν ευχάριστη γεύση και δροσιά, αλλά ακόμα και οι 100% φυσικοί χυμοί οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και θέλουν προσοχή. Την ίδια στιγμή είναι σημαντικό  να αποφεύγουμε προϊόντα χυμού με την ένδειξη «νέκταρ» ή «φρουτοποτό», οι οποίοι έχουν περιεκτικότητα σε φρούτο και φυσικό χυμό περίπου 20% και πολλή ζάχαρη.
  • Ανθρακούχα ποτά – Αναψυκτικά: Αν επιλέγουμε να τα καταναλώσουμε υπάρχει πλέον μεγάλη ποικιλία χωρίς ζάχαρη, με την ένδειξη  “diet” “light”, “max”, “χωρίς ζάχαρη”, “με στέβια”, που δεν περιέχουν ζάχαρη αλλά τεχνητά υποκατάστατα, όπως π.χ. ασπαρτάμη, η σουκραλόζη ή η στέβια και τα οποία δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
  • Κρύο τσάι:  Δροσιστικό και υγιεινό ρόφημα, που ξεδιψάει και προσφέρει απόλαυση χωρίς ζάχαρη. Επιλέγουμε, λοιπόν, τα έτοιμα προϊόντα τύπου «light» ή παρασκευάζουμε μόνοι μας κρύο τσάι, με γεύση ή χωρίς γεύσεις, προσθέτοντας παγάκια και διατηρώντας το στο ψυγείο.
  • Μεταλλικό νερό με γεύσεις: τα βρίσκουμε στα ψυγεία και κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις (με φρούτα, μυρωδικά, ginseng και άλλα). Επιλέγουμε τη γεύση που μας ικανοποιεί, αρκεί να είναι χωρίς ζάχαρη.
  • Φυσική λεμονάδα: Την  παρασκευάζουμε μόνοι μας με βάση φυσικό χυμό από στυμμένα λεμόνια και σόδα και τεχνητό γλυκαντικό. Είναι δροσιστικότατη και χωρίς θερμίδες και ενοχές.
  • Παγωμένο γάλα: Το παγωμένο γάλα είναι μια καλή επιλογή για ένα δροσερό ρόφημα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πέρα από πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και  μαγνησίου, περιέχει και ποσότητα υδατανθράκων με τη μορφή σακχάρων κι έτσι πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή.

 

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλές επιλογές για την καλοκαιρινή δίψα μας χωρίς δυσάρεστες επιπτώσεις για το ζάχαρό μας, αλλά όλη την απόλαυση ενός δροσιστικού ποτού. Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην ανεβάζουμε απότομα τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Προσέχουμε λοιπόν και… στην υγειά μας!