Φτιάξτε το προσωπικό σας πρόγραμμα προπόνησης!

515
προπόνησης

Αν δεν υπάρχει κάποιος ειδικός, η επιλογή δεν είναι τόσο εύκολη, ενώ η μεγάλη ποικιλία εφαρμογών που βρίσκει κανείς στην αγορά δυσκολεύει αντί να βοηθά τον νέο ασκούμενο.

Το πρώτο που θα πρέπει να αποφασίσει κάποιος που θέλει να ξεκινήσει την γυμναστική με fitness εφαρμογές είναι ο τρόπος και το είδος της άσκησης που προτιμά.

Η αλήθεια είναι πως, αν δεν υπάρχει κάποιος ειδικός, η επιλογή δεν είναι τόσο εύκολη, ενώ η μεγάλη ποικιλία εφαρμογών που βρίσκει κανείς στην αγορά δυσκολεύει αντί να βοηθά το νέο ασκούμενο.

Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο πρώτο αυτό βασικό ερώτημα θα πρέπει να ξεκινήσουμε με τα βασικά, δηλαδή, τι επιδιώκουμε μέσω της άσκησης και ποιο είναι τελικά το όφελος για την υγεία.

Αναμφισβήτητα, οποιαδήποτε δραστηριότητα θα έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της διάθεσης, την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, πιθανότατα την κοινωνικοποίηση, τη βελτίωση της εμφάνισης.

Το κομμάτι στο οποίο θα επικεντρωθούμε εμείς είναι η βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης.

Αερόβια ικανότητα-αντοχή

Ο όρος αερόβια υποδηλώνει την παρουσία οξυγόνου ως καύσιμη ύλη. Οι δραστηριότητες που θα ακολουθήσουμε θα πρέπει να έχουν μακρά διάρκεια και χαμηλή ένταση – π.χ. περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση, ποδηλασία.

Τα οφέλη

Αυτού του είδους η άσκηση μειώνει κατά 50-60% την πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε άτομα με προδιάθεση και βελτιώνει τη ρύθμιση του διαβήτη στα άτομα με ΣΔ, προλαμβάνει την υπέρταση, μειώνει την κακή (LDL) χοληστερόλη, προλαμβάνει το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες και θρόμβων αίματος που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αναερόβια ικανότητα-δύναμη

Ως αναερόβια ικανότητα ορίζεται η ικανότητα του οργανισμού να παράγει έργο, απουσία οξυγόνου. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της μορφής άσκησης είναι η υψηλή ένταση και η μικρή διάρκεια της προσπάθειας. Τέτοιο παράδειγμα είναι οι ασκήσεις με βάρη και τα σπριντ.

Οφέλη

Αύξηση της δύναμης, αύξηση της μυϊκής μάζας, βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία και  διατήρηση του βασικού μεταβολικού μας ρυθμού και των καύσεων σε υψηλό επίπεδο.

Η καλή φυσική κατάσταση προϋποθέτει έναν καλό συνδυασμό αερόβιας και αναερόβιας προπόνησης, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με κάθε μέσο, εντός ή εκτός γυμναστηρίου.

Για την προπόνηση αντοχής μπορούμε να προπονηθούμε με το ποδήλατο, με ένα διάδρομο γυμναστικής ή κάνοντας μια βόλτα στο πάρκο. Η προπόνηση αντιστάσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί με βάρη, με λάστιχα ή ακόμη και με ασκήσεις με το σωματικό βάρος.

Συχνότητα

Όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση μιας προπόνησης τόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι το διάστημα αποκατάστασης. Χωρίστε αρχικά τις προπονήσεις σας σε αερόβιο και αναερόβιο μέρος και σταδιακά αυξήστε τη δυσκολία.

Στη προπόνηση δύναμης η δυσκολία αυξάνεται αυξάνοντας την αντίσταση, ενώ στην αερόβια αυξάνοντας τη διάρκεια.

Καλή αρχή!

Διαβάστε επίσης Συνήθεις Ύποπτοι της καρδιάς και των αγγείων

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!