Γνωριμία με τη ζάχαρη καρύδας

1354

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη αποστροφή για την κρυσταλλική ζάχαρη και τις τροφές που εμπεριέχεται. Πρόκειται για μια τάση απολύτως δικαιολογημένη, μιας και η υπερκατανάλωσή της έχει συσχετισθεί  με μια σειρά παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο. Το παραπάνω φαινόμενο έχει οδηγήσει στην αναζήτηση γλυκαντικών ουσιών, ευεργετικών για την υγεία, μία εκ τον οποίων η ζάχαρη καρύδας. Το βασικό ερώτημα είναι,  τελικά είναι τόσο ευεργετική αυτή η γλυκιά ουσία;

Γνωριμία με τη ζάχαρη καρύδας

Πρόκειται για μια  φυσική  γλυκαντική ουσία,  που προέρχεται από το χυμό λουλουδιού του φοίνικα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων (Philippine Department of Agricultureπεριέχει αρκετά θρεπτικά συστατικάΠιο συγκεκριμένα, περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και κάλιο, αλλά και ενός πολυσακχαρίτη της ινουλίνης, ενός πρεβιοτικού που προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Υπάρχουν διάφορες  θεωρίες για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για μια γλυκαντική ύλη που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς κι επομένως, δεν μπορούμε να πούμε πως οι ισχυρισμοί υγείας που τη συνοδεύουν υποστηρίζονται από ερευνητικά δεδομένα.  Επίσης, για να λάβει  ο ανθρώπινος οργανισμός τα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία θα πρέπει να καταναλώσει έναν τόνο ζάχαρης καρύδας.

Επίσης, περιέχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων έχει γλυκαιμικό δείκτη 35.  Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια τιμή που μας δείχνει πόσο γρήγορα μια τροφή που περιέχει υδατάνθρακες αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας.  Χαμηλά  γλυκαιμικά τρόφιμα θεωρούνται εκείνα που αποδίνουν κάτω από 50 και υψηλά άνω 55.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, η ζάχαρη καρύδας πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κανονική ζάχαρη, καθώς περιέχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων και υδατανθράκων.  Τόσο η ζάχαρη καρύδας όσο και η κανονική επιτραπέζια ζάχαρη έχουν 15 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού και 4 γραμμάρια υδατανθράκων.

Συμπερασματικά, η ζάχαρη καρύδας είναι ένα φυσικό προϊόν που δεν αποτελεί ένα “θαυματουργό“ τρόφιμο αλλά μια γλυκαντική ουσία, που σε σχέση με την  κρυσταλλική  ζάχαρη είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας.  Παρόλα αυτά, η υπερκατανάλωσή της μπορεί  να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων σακχάρων στο αίμα, αλλά και αύξηση του σωματικού βάρους.  Το  ρητό που θα πρέπει  να συμβαδίζει με τη νέα τάση είναι “παν μέτρον άριστον”.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙA

  1. www.coconutsugar.org
  2. www.healthline.com -coconut sugar-Healthy sugar alternative or a big, fat lie?
  3. www.healthline.com – is coconut sugar a healthy Alternative ?