Πληθώρα τεχνολογικών επιτευγμάτων τίθενται στην υπηρεσία των επαγγελματιών υγείας για το διαβήτη καθημερινά

174

Αδιαμφισβήτητα, ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί τη σύγχρονη «μάστιγα» των ανεπτυγμένων κοινωνιών, καθώς τα ποσοστά του παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση με βάση τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στη χώρα μας, πάνω από ένα εκατομμύριο συμπατριώτες μας υφίστανται τις δυσμενείς συνέπειες του διαβήτη και των επιπλοκών του. Χαρακτηρίζεται ως “ύπουλη νόσος”, καθώς ο διαβήτης τύπου 2 -που είναι και ο συχνότερος- για πολλά χρόνια δεν παρουσιάζει συμπτώματα και για το λόγο αυτό διαλανθάνει της προσοχής των ασθενών, οι οποίοι συχνά υποεκτιμούν τη σοβαρότητά του.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια νόσος, η οποία εκφράζει την αδυναμία του οργανισμού να διαχειριστεί την προσλαμβανόμενη ή την ενδογενώς παραγόμενη γλυκόζη, καθώς η ποσότητα ή/και η λειτουργικότητα της παραγόμενης από το πάγκρεας ινσουλίνης είναι ανεπαρκής. Ο πιο συχνός τύπος διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος αντιπροσωπεύει περί το 95% των συνολικών περιπτώσεων διαβήτη.  Η αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνει την κατά το δυνατόν τροποποίηση του τρόπου ζωής, με στόχο την επίτευξη ιδανικού σωματικού βάρους, αλλά και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με ένα εξατομικευμένο σχήμα αντιδιαβητικής αγωγής.

O διαβήτης τύπου 1, γνωστός και ως νεανικός διαβήτης ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, χαρακτηρίζεται από πλήρη έλλειψη ινσουλίνης, λόγω αυτοάνοσης καταστροφής των β-κυττάρων του παγκρέατος. Για την αντιμετώπιση του απαιτεί εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας.

Ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης των επιπλοκών του διαβήτη είναι η σωστή ρύθμιση του σακχάρου, ο τακτικός έλεγχος των οργάνων στόχου του διαβήτη, αλλά και η σχολαστική ρύθμιση των υπόλοιπων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Η έκρηξη της τεχνολογίας που συμβαίνει στις μέρες μας δεν άφησε έξω το χώρο του διαβήτη.  Σημαντικά ψηφιακά εργαλεία ενημέρωσης και αυτοδιαχείρισης του διαβήτη αλλά και νέες συσκευές και αισθητήρες αυτομέτρησης, οι οποίοι δεν απαιτούν πλέον τρύπημα στα δάκτυλα, καθώς και οι νέες έξυπνες αντλίες ινσουλίνης, έχουν πλέον γίνει διαθέσιμες και στη χώρα μας κάνοντας ευκολότερη τη ζωή των ασθενών μας.

Η ψηφιακή εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά ή tablet με την ονομασία «ΚΑΤΑΡΡΟΛΕΜΩ το διαβήτη» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής εταιρείας, έχει ως  στόχο να αποτελέσει ένα εγχειρίδιο εκπαίδευσης σε σημαντικά θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα με το διαβήτη, προφέροντας απαντήσεις στα συχνότερα ερωτήματα των ασθενών με απλό, αλλά αξιόπιστο και τεκμηριωμένο τρόπο, από υψηλού επιστημονικού επιπέδου συγγραφείς.

Η ψηφιακή εφαρμογή “D-partner” υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής εταιρείας αλλά και της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής εταιρείας, είναι ένας έξυπνος ψηφιακός τρόπος αυτοδιαχείρισης του διαβήτη,  με ιδιαίτερη εφαρμογή στα άτομα με διαβήτη τύπου 1, καθώς τα διευκολύνει ιδιαίτερα στον υπολογισμό της γευματικής ινσουλίνης περιέχοντας μεγάλη βάση δεδομένων με γεύματα και τρόφιμα.  Επιπλέον, περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό αυτοματοποιημένων ειδοποιήσεων ή προειδοποιήσεων, που αφορούν τους στόχους της θεραπείας, με σκοπό  ο ασθενής μας να διατηρείται κατά το δυνατόν εντός επιθυμητών  στόχων.

Η νέα μέθοδος μέτρησης του σακχάρου χωρίς τη χρήση σκαρφιστήρα έρχεται να θέσει τέλος στην πολυετή αναμονή των ασθενών με διαβήτη, οι οποίοι βλέπουν τη μεγαλύτερη επιθυμία  τους τώρα να εκπληρώνεται, χάρις στο νέο αισθητήρα free style libre της Abbott.  Η νέα αυτή τεχνολογία, η οποία έρχεται στην ουσία να αντικαταστήσει τον παραδοσιακό τρόπο αυτομέτρησης, αναμένεται να αναβαθμίσει θεαματικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που παρακολουθούν σε τακτική βάση το σάκχαρό τους.

Ο αισθητήρας έχει διακριτικό μέγεθος, παρόμοιο με αυτό ενός δίευρου και εφαρμόζεται στο βραχίονα του ασθενούς με απλό, αυτοματοποιημένο και ανώδυνο τρόπο, εξασφαλίζοντας την καταγραφή της γλυκόζης όλο το 24ωρο.  Με βάση τη νέα τεχνολογία flash, ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να μετρήσει τη γλυκόζη του όποτε θέλει, σαρώνοντας ακόμα και πάνω από τα ρούχα του το νέο αυτό αισθητήρα, με μια μικρή συσκευή ανάγνωσης.  Η τιμή της γλυκόζης εμφανίζεται άμεσα στην οθόνη της συσκευής αυτής. Η σάρωση, που διαρκεί περί το 1 δευτερόλεπτο, μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας εμφανίζοντας με ανώδυνο και αναίμακτο τρόπο μια ακριβή μέτρηση της γλυκόζης αίματος.  Επιπλέον, στην οθόνη της συσκευής ανάγνωσης εμφανίζεται  ένα γράφημα με τις τιμές της γλυκόζης κατά τις τελευταίες 8 ώρες, αλλά και την τάση και το ρυθμό μεταβολής της γλυκόζης τα τελευταία 15 λεπτά.  Σημαντικό πλεονέκτημα είναι, ότι η συσκευή δεν απαιτεί βαθμονόμηση και έλεγχο με τρύπημα στα δάκτυλα.

Πληθώρα άλλων τεχνολογικών επιτευγμάτων τίθενται στην υπηρεσία των επαγγελματιών υγείας για το διαβήτη καθημερινά.  Όσο περισσότερο οι επαγγελματίες υγείας ενσωματώνουν τη σύγχρονη τεχνολογία στην πρακτική τους, αλλά και οι ασθενείς μας στην καθημερινότητά τους, τόσο ευκολότερη θα μπορούσε τελικά να γίνει η διαχείριση της καθημερινότητας με το διαβήτη.