Καστανό ρύζι

3888

Ποια είναι η θρεπτική του αξία;

Για μία «φιλική» για το διαβήτη διατροφή είναι απαραίτητο να επιλέγουμε έξυπνα τα τρόφιμα που θα βάλουμε στο πιάτο μας. Το καστανό ρύζι είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες και με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, το οποίο μπορεί στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Διατροφική αξία

Μισή κούπα μαγειρεμένο καστανό ρύζι περιέχει 109 kcal (θερμίδες), 23 γρ. υδατάνθρακες, 1,8 γρ. φυτικές ίνες, 0,8 γρ. λιπαρά και 2,8 γρ. πρωτεΐνες.

Η ποσότητα αυτή προσφέρει στον οργανισμό μας περισσότερο από το 50% των ημερήσιων αναγκών σε μαγγάνιο ενώ παράλληλα αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγνησίου και φωσφόρου και καλή πηγή βιταμίνης Β1 και ψευδαργύρου.

Οφέλη για την υγεία

Φυτικές ίνες: Συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Βιταμίνη Β1: Απαραίτητη για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος.

Μαγνήσιο: Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του νευρο-μυϊκού συστήματος. Σε πολλές μελέτες έχει βρεθεί ότι η χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ψευδάργυρος: Απαραίτητο για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και για την παραγωγή ινσουλίνης. Επιπλέον, έχει θετική επίδραση στο αναπαραγωγικό σύστημα και στην λειτουργία του προστάτη.

Μαγγάνιο: Απαραίτητο για την απορρόφηση πολλών θρεπτικών συστατικών και για την ανάπτυξη και την διατήρηση της υγείας των οστών.

Ο ιδανικός συνδυασμός

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε το καστανό ρύζι είναι να το συνδυάσουμε με λαχανικά, άπαχο κρέας ή ψάρι και ελαιόλαδο. Εναλλακτικά, μπορούμε να το δοκιμάσουμε σε συνδυασμό με όσπρια και να έχουμε ένα πλήρες χορτοφαγικό γεύμα. Για ένα καλό γευστικό αποτέλεσμα υπολογίζουμε ότι το καστανό ρύζι χρειάζεται περίπου 45 λεπτά βράσιμο.