Οι φίλοι είναι πάνω από τους γονείς;

92

H 16χρονη Μαρία έχει το μυαλό της στους φίλους της.

Οι γονείς της διηγούνται:

«Όλη την ώρα στέλνει μηνύματα ή μιλά στο τηλέφωνο ή επικοινωνεί μαζί τους μέσω  facebook. Μας δίνει την εντύπωση ότι οι κολλητοί της είναι το παν γι΄ αυτήν.  Νιώθουμε ότι δε μας υπολογίζει.  Ενώ στο σπίτι κλείνεται στο δωμάτιό της και αποφεύγει τις πολλές συζητήσεις μαζί μας, όταν έρχεται η φίλη της η Νικολέτα στο σπίτι δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο, είναι χαρούμενη , ομιλητική , κάνει αστεία με τη φίλη της, ακόμα και μαζί μας είναι πιο δεικτική.  Είναι φυσιολογική αυτή η στάση του ή μήπως πρέπει να ανησυχούμε;»

Οι φίλοι αποτελούν ένα πολύ ιδιαίτερο κεφάλαιο στη ζωή του εφήβου.  Θα έλεγα, ότι είναι ο μεγάλος πλούτος της εφηβείας.  Όλοι γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι το παιδί από νωρίς να δημιουργεί παρέες με συνομήλικούς του, όμως αυτό γίνεται κυρίαρχη ανάγκη του στην εφηβεία. Θέλει να μοιραστεί, να ζήσει εμπειρίες και έντονα συναισθήματα και να εμπιστευτεί το φίλο του που θα τον καταλάβει.  Μαζί του θα μπορέσει να αναπτύξει νέα ενδιαφέροντα και να δημιουργήσει το δικό του κόσμο έξω από τις συνήθειες της οικογένειας.  Ο φίλος είναι για τον έφηβο ένα άνοιγμα προς όλα τα ζητήματα που τον απασχολούν, γιατί τον ενθαρρύνει και τον προτρέπει να επιβεβαιωθεί απέναντι στους άλλους.  Καλύπτει το κενό της οικογένειας, που μοιράζεται μαζί του τα όρια, τα φυσικά και ψυχικά, που τον καταλαβαίνει χωρίς να δίνει εξηγήσεις, που τον δέχεται χωρίς να τον κατηγορεί και χωρίς να του δίνει συμβουλές, όπως γίνεται με τους γονείς του.

Ο έφηβος έχει συναισθηματική εξάρτηση από το φίλο του και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις δείχνει υποταγή στην ομάδα των φίλων.  Ένας έφηβος χωρίς φίλους είναι ένας έφηβος δυστυχισμένος.

Η φιλία συνιστά μια αληθινή ανακάλυψη και κινητοποιεί ένα μεγάλο μέρος της συναισθηματικής ζωής του εφήβου.

Παρόλα αυτά, κάποιες φορές απογοητεύεται από φιλικές του σχέσεις ή ακόμα όταν κάποιος φίλος του δεν τον καταλαβαίνει.

Αυτές οι στιγμές είναι σημαντικές, γιατί ο έφηβος μαθαίνει, επίσης, ότι οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι τόσο εύκολες όσο φαίνονται, τίποτε δεν είναι σίγουρο.

Και πρέπει να μάθει να δέχεται τον άλλο με τα διαφορετικά του στοιχεία, αν θέλει να διατηρήσει αυτή τη σχέση.