Τα παιδιά με Διαβήτη, μαθαίνουν απο το Διατροφονήσι

55

Mπορούν τρόφιμα όπως το κολοκυθάκι, το γάλα, το σουβλάκι και η σοκολάτα να συνυπάρχουν στη διατροφή μας; Μπορώ να μάθω στο παιδί μου να τρώει σωστά και ισορροπημένα, ακολουθώντας το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής; Μπορώ να το βοηθήσω να κατανοήσει τη σπουδαιότητα των φρούτων, των λαχανικών, του κρέατος και των άλλων τροφίμων, διασκεδάζοντας;

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική από τη βρεφική και παιδική ηλικία. Οι βάσεις της σωστής διατροφής δίδονται στα παιδιά από τα πρώτα κιόλας στάδια της ζωής τους. Tα παιδιά αφουγκράζονται και αντιλαμβάνονται τα πάντα γύρω τους. Έτσι, οι σωστές διατροφικές συνήθειες δεν δίδονται μόνο από τους γονείς- υπάρχουν και τα εξωτερικά ερεθίσματα, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της διατροφικής τους συμπεριφοράς.
Στόχος αυτού του παραμυθιού είναι να αναπτύξει την κριτική σκέψη των παιδιών πάνω σε θέματα διατροφής. Μέσα από ένα κείμενο ευχάριστο, γεμάτο μηνύματα και ερεθίσματα, η παρέα του Διατροφονησιού θα βοηθήσει και θα δώσει στο παιδί κίνητρα για να ρωτήσει, να ψάξει, να ανακαλύψει, να προβληματιστεί και τελικά να αποκτήσει βασικές γνώσεις πάνω στο θέμα της διατροφής. Παρέα με τον κύριο Κολοκυθάκη, την κυρία Ραπανάκη, την κυρία Πίτσα, τον κύριο Χοιρινάκη, την δήμαρχο κυρία Διατροφή και τους άλλους κατοίκους του Διατροφονησιού, τα παιδιά θα δουν τη σωστή διατροφή μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα και με “άλλο μάτι”.

Τι θα συμβεί στο νησί της ισορροπημένης διατροφής, όταν το επισκεφθούν ο κύριος Σουβλάκης, η κυρία Πίτσα, ο κύριος Hot Dog και η υπόλοιπη κομπανία για να φτιάξουν ένα εργοστάσιο επεξεργασμένων τροφίμων;

Πώς θα αντιδράσει η δήμαρχος του νησιού, η κυρία Διατροφή;

 

Τα τελευταία τριάντα χρόνια ο παιδικός διαβήτης, διαβήτης τύπου Ι έχει αυξητικές τάσεις παγκοσμίως. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι νοσούν περίπου 120 παιδιά κάθε χρόνο.

Ο διαβήτης τύπου Ι είναι μια αυτοάνοση πάθηση όπου τα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη, καταστρέφονται.  Η αιτία που προκαλείται αυτό το γεγονός παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη. Από εκεί και πέρα πρέπει να χορηγείται η κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης που χρειάζεται ημερησίως το διαβητικό πλέον παιδί και φυσικά η διατροφή του παιδιού αυτού θα πρέπει να είναι πιο προσεχτική.

 

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι οι συστάσεις για την διατροφή ενός διαβητικού παιδιού δεν διαφέρουν κατά πολύ από την διατροφή ενός παιδιού χωρίς διαβήτη. Ο σκοπός της σωστής διατροφής ενός παιδιού με διαβήτη τύπου Ι είναι να προσλαμβάνει την απαραίτητη ενέργεια και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και η σωστή υγεία του παιδιού αυτού. 

 

Ένας ακόμα πολύ σημαντικός και ίσως ο κυριότερος σκοπός που προσπαθεί κανείς να επιτύχει μέσω της διατροφής σε συνάρτηση πάντα με την ινσουλίνη, είναι και η αποφυγή υπογλυκαιμικών και υπεργλυκαιμικών επεισοδίων και φυσικά και η διατήρηση ενός ιδανικού βάρους για την ηλικία. Ωστόσο, παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή και την διατροφή δεν πρέπει να ξεχνάμε και την άσκηση που είναι ένα επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι στην ζωή ένα παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για να καταλάβει ένα παιδί την έννοια της σωστής, ισορροπημένης και μεσογειακής διατροφής είναι το παραμύθι το Διατροφονήσι.

 

Το Διατροφονήσι είναι ένα νησί στην μέση της Μεσογείου που έχει σχήμα τριγωνικόΤο τριγωνικό σχήμα έχει δοθεί για να το παρομοιάσει με την πυραμίδα της Μεσογειακής ΔιατροφήςΣε αυτό το νησί ο κάθε κάτοικος ήταν υπεύθυνος να καλλιεργεί από ένα τρόφιμο ή να εκτρέφει κάποιο ζώοΗ πρώτη οδός που συναντούσε κανείς στην είσοδο του νησιούκοντά στο λιμάνι ήταν η οδός ΔημητριακώνΣε αυτήν μπορούσε κανείς να βρει δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσηςπατάτες και ρύζι.  Έπειτα ήταν η οδός φρούτων και λαχανικών και όσο ανέβαινε κανείς προς την κορυφή του νησιού μπορούσε να βρει την οδό πρωτεΐνηςτην οδό γαλακτοκομικών και στην άκρη του νησιού εκεί που κατέληγε ο κεντρικός δρόμος βρισκόταν η αποθήκη λαδιούΟι οδοί στο συγκεκριμένο παραμύθι έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε να θυμίζουν την πυραμίδα της διατροφής και να μας θυμίζουν την συχνότητα που πρέπει να έχουμε στην διατροφή μας τα συγκεκριμένα τρόφιμαΤα τρόφιμα που βρίσκονται στην βάση πρέπει να τα καταναλώνουμε πιο συχνά και όσο ανεβαίνουμε η κατανάλωση πρέπει να περιορίζεται.

 

Έτσι λοιπόν πρέπει να είναι και η διατροφή του διαβητικού παιδιούΠρέπει να βασίζεται στα  πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής και να έχει ποικιλίαμέτρο και ισορροπίαΔεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι υδατάνθρακες παίζουν ίσως τον σημαντικότερο ρόλο στον έλεγχο του διαβήτη και έτσι η ποσότητα και η πρόσληψή τους πρέπει να είναι καθορισμένη εξ αρχήςΟι υδατάνθρακες θα πρέπει να είναι μοιρασμένοι μέσα στην ημέρα σε όλα τα γεύματα του παιδιού και θα πρέπει να προέρχονται κυρίως από προϊόντα ολικής άλεσηςόσπριαφρέσκα  φρούτα και λαχανικάέτσι ώστε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα να μην αυξομειώνονται απότομααλλά και να καλύπτονται παράλληλα οι ανάγκες του παιδιού σε βιταμίνεςμέταλλαιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.

 

Η κατανάλωση πρωτεΐνης πρέπει να γίνεται μέσω ψαριών και άσπρων κρεάτων όπως είναι το κοτόπουλο και η γαλοπούλαενώ η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πρέπει να είναι μέτρια έως περιορισμένηΜια φορά εβδομαδιαίως είναι μια καλή συχνότητα κατανάλωσης κόκκινου κρέατοςΕπίσηςπρέπει να καταναλώνονται ημερησίως με μερίδες γαλακτοκομικών τα οποία καλό είναι να περιέχουν χαμηλά λιπαράενώ τα παχιά τυριά καλό είναι να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται με μέτρο και πιο αραιάΤέλοςη κατανάλωση λίπους πρέπει να προέρχεται κυρίως από το ελαιόλαδο το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέαενώ τα έτοιμα γεύματαοι σάλτσες και τα γλυκά πρέπει να είναι περιορισμένα στην διατροφή.

 

Μην ξεχνάμε λοιπόν πως το κλειδί για την διατήρηση ενός καλού γλυκαιμικού προφίλ είναι η διατροφήη άσκηση και η σωστή χρήση της ινσουλίνης.