Όταν ο έφηβος με Σακχαρώδη Διαβήτη πάει….Camping!

114
Η εφηβεία είναι η μία περίοδος η οποία πέραν από τις βιοσωματικές αλλαγές, χαρακτηρίζεται από έντονες ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές που προκαλούνται ή που εντείνονται από την τάση για ανεξαρτησία.Η πλειοψηφία των εφήβων δεν επιθυμεί τη συμμετοχή τους σε οικογενειακές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα να πάνε διακοπές με τους γονείς τους. Αντίθετα επιλέγουν να περάσουν την περίοδο των διακοπών τους με φίλους τους, γεγονός που δυσκολεύει ιδιαίτερα τους γονείς να το αποδεχτούν. Παρόλο που οι γονείς πιστεύουν ότι η οικογένεια διασπάται και το παιδί τους δεν επιθυμεί να αφιερώσει χρόνο σε αυτούς, εκείνος απλά κάνει ένα φυσικό και ψυχολογικά υγιές βήμα προς την ανεξαρτητοποίησή του. Η ηλικία που θεωρούν οι γονείς κατάλληλη για να επιτρέψουν στα παιδιά τους να πάνε διακοπές με την παρέα τους ποικίλλει σημαντικά από οικογένεια σε οικογένεια. Πόσο μάλλον όταν σε όλη αυτή τη δύσκολη διαδικασία εμπλέκεται και η πολυπλοκότητα του διαβήτη. Ο βασικότερος παράγοντας που θα πρέπει να καθορίζει το βαθμό ανεξαρτησίας του εφήβου είναι η ωριμότητά του. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει αυτήν την απόφαση είναι η ικανότητα του εφήβου να αυτό-διαχειρίζεται επιτυχώς το διαβήτη χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του.Οι στιγμές των διακοπών είναι αξέχαστες και προσφέρουν σε όλους ευτυχία και διασκέδαση. Παράλληλα όμως θα πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος για τα πάντα, πόσο μάλλον ο έφηβος που έχει σακχαρώδη διαβήτη.

Πολλοί έφηβοι επιλέγουν την περίοδο των διακοπών να λατρέψουν τη φύση κάνοντας camping. Παρακάτω παρατίθενται χρήσιμες συμβουλές για τον έφηβο που επιλέγει αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο διακοπών. 

Η συντήρηση της ινσουλίνης– Προσοχή στις ακραίες θερμοκρασίες. Η ινσουλίνη δεν πρέπει να εκτίθεται σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ένα cooler (όπου δεν θα είναι σε επαφή με την παγοκύστη) είναι το πιο κατάλληλο μέσο για να τη μεταφορά τους μέχρι το σημείο του camping και μετά να τοποθετηθούν σε σκιερό μέρος.

Εφοδιασμός με πολλούς χυμούς και ταμπλέτες γλυκόζης, καθώς και με την διπλάσια ποσότητα αναλώσιμων απ’ότι πιστεύετε ότι θα χρειαστείτε!

Καταχώρηση των πλησιέστερων φαρμακείων στην περιοχή του camping.

Τόσο στη διαδρομή προς την περιοχή όσο και στη διάρκεια του camping σιγουρευτείτε ότι θα υπάρχουν αρκετά σνακ .

Εφοδιασμός με ένεση γλυκαγόνης και συντήρησή της σε cooler.

Σιγουρευτείτε ότι θα έχετε μαζί σας δεύτερο μετρητή σακχάρου με ταινίες.

Η ταυτότητα διαβήτη είτε σε μορφή κοσμήματος είτε κάρτας, είναι απαραίτητη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τα τηλέφωνα του παιδο-ενδοκρινολόγου και του εξειδικευμένου νοσηλευτή να είναι πάντα διαθέσιμα είτε στο κινητό σας τηλέφωνο είτε γραπτώς.

Όσοι χρησιμοποιείτε αντλία ινσουλίνης, σιγουρευτείτε ότι έχετε μαζί σας τα διπλάσια από τα απαραίτητα αναλώσιμα και επιπλέον μπαταρίες για τη λειτουργία της αντλίας. Είναι φρόνιμο να έχετε μαζί σας και πένες ή σύριγγες ινσουλίνης με τα σκευάσματα ινσουλίνης που θα αντικαταστήσουν την ινσουλινοθεραπεία με αντλία σε περίπτωση βλάβης.

Σε περίπτωση κατανάλωσης αλκοόλ επιλέξτε μία μπύρα ή ένα ποτήρια λευκό κρασί με σόδα, καταλώνοντάς το αργά με ταυτόχρονη κατανάλωση φαγητού. Ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση του αλκοόλ καθώς προκαλεί υπογλυκαιμία. Μην ξεχνάτε τον συχνό έλεγχο της γλυκόζης αίματος!

Η αποχή από το κάπνισμα είναι ένα από τα καλύτερα μέτρα που μπορεί να λάβει ο έφηβος για την καλύτερη διαχείριση του διαβήτη του!

Κάθε έφηβος σε συνεργασία με τον ιατρό και τον νοσηλευτή που τον παρακολουθούν θα οργανώσει με ασφάλεια και υπευθυνότητα τις διακοπές του έτσι ώστε να τις απολαύσει. Οι γονείς γνωρίζοντας το παιδί τους, οφείλουν να το εμπιστευτούν και οι ίδιοι να προγραμματίσουν το δικό τους ελεύθερο χρόνο.

 

Ευτυχισμένο Καλοκαίρι & Καλές Διακοπές!