Η Διαχείριση των αλλαγών στη ζωή μας

94

«Τα πάντα ρει» είπε ο φιλόσοφος Ηράκλειτος. Όλα αλλάζουν, τίποτα δεν μένει σταθερό, δεδομένο και αναλλοίωτο. Μια συμπαντική αλήθεια  που αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της ζωής μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όμως δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές και να εξοικειωθούν με το νέο και το διαφορετικό.

Αλλάζουν οι εποχές, οι κοινωνίες, οι ανάγκες  και τα όνειρα μας. Ο ερχομός ενός παιδιού, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η εμφάνιση μιας ασθένειας, η αλλαγή διαμονής, η έλλειψη εργασίας, ο πόνος που δίνει τη θέση του στη χαρά-  είναι συνεχείςαλλαγές που απαιτούν προσαρμοστικότητα και ευελιξία.

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε όλοι, τόσο σε συλλογικό όσο και ατομικό επίπεδο, την επώδυνη αλλαγή της οικονομικής κρίσης.

Η αλλαγή έχει πολλά διαφορετικά πρόσωπα και δεν είναι όλα το ίδιο ευχάριστα και οικεία αλλά, σε όλες τις περιπτώσεις μπορούμε να αποκομίσουμε κάτι θετικό και να συνεχίσουμε την πορεία μας με επιτυχία.

Το πόσο καλά μπορούμε να τις διαχειριστούμε και να αξιοποιήσουμε τα θετικά στοιχειά τους εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

 

Οι αλλαγές μπορούν να μας οδηγήσουν σε νέες εμπειρίες και ευκαιρίες, νέα γνώση και σοφία, ανακαλύπτοντας έτσι νέες ικανότητες και αντοχές  που δεν γνωρίζαμε ότι έχουμε.

Θαρραλέος δεν είναι εκείνος που δεν φοβάται τίποτα αλλά αυτός που δεν φοβάται να αντιμετωπίσει τους φόβους του.

Η κάθε πρόκληση, η κάθε νέα κατάσταση επιθυμητή η αναγκαστική απαιτεί ψυχραιμία,  οργάνωση, δράση και πίστη  ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ.

Αντιθέτως, η  άρνηση, η άκαμπτη στάση, η προσκόλληση στο παρελθόν  και η μεμψιμοιρίαμας καθηλώνουν σε ένα τέλος παραίτησης, κατάθλιψης και μόνιμου φόβου.

Όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με μια η περισσότερες αλλαγές πάρτε τον χρόνο που χρειάζεστε να συνειδητοποιήσετε  και να επεξεργαστείτε τα συναισθήματα σας. Μιλήστε με ανθρώπους που έχουν αντιμετωπίσει τις ίδιες αλλαγές και ζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού. Επικεντρωθείτε στην κάθε μέρα και σε ό,τι συμβαίνει στο «τώρα» αντί να τρομοκρατείτε τον εαυτό σας με  σενάρια για το  αβέβαιο μέλλον.

 

Μπορεί να μην μπορούμε να ελέγξουμε τις εξωτερικέςκαταστάσεις και τους γύρω μας αλλά έχουμε πάντα έλεγχο του εαυτού μας και πως επιλεγούμε να αντιδράσουμε και να πορευτούμε.Τα  χιλιάδες παραδείγματα ανθρώπων που έχουν επιβιώσει  τραγικές δυσκολίες και καταστάσεις μας διδάσκουν ένα πράγμα : Μια καινούργια κατάσταση είναι όσο τραγική η όμορφη επιλεγούμε εμείς να την κάνουμε.