Το άγχος δυσκολεύει τη διάγνωση και την ίαση – Διαταραχές άγχους από οργανικό πρόβλημα

257

Όταν περιμένουμε τα αποτελέσματα κάποιων ιατρικών εξετάσεων, όταν πάμε στο γιατρό και φτιάχνουμε τα δικά μας «σενάρια» για το τι θα μας πει, όταν βάζουμε πάντα το «κακό» στο μυαλό μας….όταν….όταν…όταν , αρχίζει το άγχος!

Για κάθε άνθρωπο νεαρής ή προχωρημένης ηλικίας σημαντική είναι η κατάσταση της υγείας του.

Όταν είμαστε υγιείς οργανικά και ψυχικά, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Είμαστε ενεργοί και δραστήριοι και απολαμβάνουμε τη ζωή.

Η Ευχή που δίνουμε πάντα σχετίζεται με την υγεία. Όταν όμως εμείς οι ίδιοι δεν σεβόμαστε το σώμα μας και το καταπονούμε, είτε συναισθηματικά είτε με τον τρόπο που ζούμε, θα έρθει η στιγμή που το σώμα θα μας εκδικηθεί. Η αρρώστια είναι το αποτέλεσμα αυτής της κακής μεταχείρισης. Πόσες φορές δεν ακούμε ότι το τσιγάρο προκαλεί διάφορες οργανικές διαταραχές, εμείς όμως δεν δίνουμε σημασία και συνεχίζουμε να καπνίζουμε? 

Η καλή λειτουργία σώματος και περιβάλλοντος εξαρτάται από εμάς. Αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψη, εάν θέλουμε να παρέχουμε στον εαυτό μας , αλλά και στα παιδιά μας, μια ποιοτική ζωή.

Ξαφνικά , και ενώ νιώθαμε καλά , εμφανίζεται ένα ανεξήγητο έντονο άγχος. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς μας συμβαίνει. Παιδευόμαστε από διάφορα ερωτήματα και αρχίζουμε να μην εμπιστευόμαστε στη ψυχολογία μας, χωρίς να εξετάσουμε αν κάτω από το άγχος που νιώθουμε υποβόσκει κάποια οργανική πάθηση. Επισκεπτόμαστε γιατρούς, ψυχολόγους και ψυχιάτρους και περιμένουμε ότι αυτοί θα έχουν τη σωστή απάντηση.

Είναι γνωστό ότι διάφορες οργανικές παθήσεις μπορεί να μας προκαλέσουν άγχος , όπως ο διαβήτης και μάλιστα όταν συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας!

Γι αυτόν το λόγο είναι πολύ σημαντικό να αποκλειστεί πρώτα η αιτιολογία της οργανικής πάθησης, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε την προσοχή μας στην ψυχολογία του ατόμου.

Παρακάτω αναφέρονται αναλυτικά ποιες παθήσεις προκαλούν άγχος , καθώς και η μορφή του άγχους που προκαλείται:

 

  • Οι ενδοκρινολογικές διαταραχές .
  • Ο υπο ή υπερθυρεοειδισμός συσχετίζεται πάντα με το άγχος και μπορεί να προκαλέσει κρίσεις πανικού .
  •  Ο σακχαρώδης διαβήτης, υπογλυκαιμία (άγχος)
  • Η εμμηνόπαυση
  • H δυσλειτουργία της υπόφυσης
  • H δυσλειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων (διαταραχή του γενικευμένου άγχους)
  • Οι καρδιοαγγειακές διαταραχές (κρίσεις πανικού)
  • Oι αναπνευστικές διαταραχές ,όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και υπεροξυγόνωση (κρίσεις πανικού) .
  • Οι νευρολογικές διαταραχές , εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσος του Parkinson (κρίσεις πανικού).
  • Οι ρευματολογικές παθήσεις  (διαταραχή γενικευμένου άγχους)

Στις παραπάνω διαταραχές θα προστεθεί και η νόσος της άνοιας η οποία μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος.
Και γενικά πολλά από τα παραπάνω μπορεί να συνυπάρχουν με τον διαβήτη όπως προείπαμε!

Τα διάφορα διαγνωστικά προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν καταπονούν το άτομο , που πολλές φορές νιώθει ένα επιπλέον συναισθηματικό (ψυχολογικό) βάρος, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί σημαντικά η καθημερινότητά του.

Τα ψυχιατρικής μορφής συμπτώματα που εμφανίζονται, όπως είδαμε, ως επακόλουθο της σωματικής νόσου , μπορεί να επιβραδύνουν τη διάγνωση του προβλήματος και την ίαση του ατόμου. Ο ψυχολόγος έχει υποχρέωση προς το άτομο που τον πλησιάζει  για θεραπεία, να λάβει λεπτομερές  ιατρικό ιστορικό και να αποκλείσει τις οργανικές διαταραχές, πριν αναλάβει την ψυχοθεραπευτική διαδικασία που χρειάζεται για να απελευθερωθεί ο ασθενής  του από τις διαταραχές που τον ταλαιπωρούν

Συμπέρασμα:

Σε μια αιφνίδια αγχωτική συμπτωματολογία χωρίς να υπάρχουν στρεσογόνες καταστάσεις είναι πολύ σημαντική η λεπτομερής ιατρική εξέταση. Το άγχος που εκδηλώνεται μπορεί να πηγάζει από κάποια οργανική διαταραχή. Έπειτα από τη διάγνωση και τη θεραπεία το άτομο απαλλάσσεται από τα συμπτώματα του άγχους που ένιωθε. 

Μια όμως οργανική διαταραχή , που θα ανακοινωθεί από το γιατρό στον ασθενή, μπορεί να προκαλέσει  άγχος, φόβο, θυμό, κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές διαταραχές . Τότε εμφανίζεται ο ψυχολόγος , ο όποιος, μέσω της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας , απελευθερώνει τον ασθενή του από τις διάφορες καταστροφικές σκέψεις που επιβαρύνουν την ίαση του.