Το επαγγελματικό άγχος οδηγεί σε σεξουαλικό πρόβλημα?

93

Το επαγγελματικό άγχος φαίνεται να κατέχει την πρώτη αιτία εμφάνισης σεξουαλικού προβλήματος του άνδρα ηλικίας 35-50 ετών. Τελευταίες, όμως μελέτες δείχνουν ότι συσσωρευμένο άγχος επαγγελματικής πορείας έχουν και άνδρες άνω των 50 ετών, δεδομένου ότι ο χρόνος συνταξιοδότησης ξεπερνάει τα 65 χρόνια ζωής τους, κάτι που τους αναγκάζει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα επαγγελματικής ενεργοποίησης.

Απέναντι στο επαγγελματικό άγχος , σεξουαλική διαταραχή φαίνεται να προκαλεί και το άγχος της ανεργίας που πλήττει όχι τόσο τους νέους, αλλά τους άνδρες άνω των 45 ετών.

Το επαγγελματικό άγχος συσχετίζεται με το αυξημένο στρες, το οποίο ενοχοποιείται όλο και περισσότερο για την εμφάνιση γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, ψυχοσωματικών διαταραχών, καταθλιπτικής διαταραχής που όλα αυτά συμπλέκονται σημαντικά με τη σεξουαλική ζωή του άνδρα προκαλώντας το σεξουαλικό πρόβλημα.

Το χρήμα, καθοριστικό πρόσωπο της οικονομίας, αποτελεί βασικό συντελεστή της σεξουαλικής ανδροπρέπειας και φαίνεται να συντελεί θετικά στην αυξημένη σεξουαλική επιθυμία του άνδρα, που η ευμάρεια και ο πλούτος, διαμορφώνουν τη ζωή του. Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις τείνουν στην εκτίμηση της άμεσης συσχέτισης οικονομικής πορείας και σεξουαλικής ζωής , σκιαγραφώντας τη συναισθηματική και ψυχική καταπόνηση στον άνδρα που οικονομικά δυσπραγεί, πνίγοντας μέσα στη φτώχια τη σεξουαλική του εικόνα.

Δεν φαίνεται όμως να αποτελεί μοιραία παράμετρο ή οικονομική αναφορά ενός άνδρα που αισθάνεται πως το χρήμα τον κάνει «δύο φορές άνδρα», εφόσον η οικονομική του κατάσταση χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και ικανοποιητική βιωσιμότητα.

Ένας ασθενής, ο οποίος προσέρχεται σε έναν εδικό γιατρό για τη διερεύνηση της στυτικής δυσλειτουργίας του, θα πρέπει να υποβληθεί στον παρακάτω έλεγχο.

  • Πλήρες ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό
  • Έλεγχος του σακχάρου στο αίμα
  • Έλεγχος των επιπέδων των λιπιδίων
  • Ορμονικός έλεγχος

 

Άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις ανάλογα με την περίπτωση