ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΦΟΥΣΗ – Πρόεδρος Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ-ΚΑΡΤΑ ΔΙΑΒΗΤΗ»

476

Ένα πρώτο βήμα ….εξελίχθηκε σε χιλιόμετρα!

Μία γυναίκα, που τα λίγα και μεστά λόγια της είναι ενσωματωμένα στη δράση της.  Άνθρωπος των έργων και των πράξεων. Το λέει η καρδιά της. Τι θα πει ΟΛΑ ΓΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΓΚΡΙΖΑ….εκείνη τους βάζει χρώματα!

Το χρώμα της οργάνωσης, το χρώμα της δημιουργίας, το χρώμα της απόφασης, το χρώμα της συνεργασίας.  Η τελευταία πινελιά η αισιοδοξία.  Μαζί με τους εκατοντάδες διαβητικούς ονειρεύεται καλύτερες μέρες, καλύτερες ποιότητες ονείρων.

Για την Αναστασία, όλα διεξάγονται και πραγματοποιούνται στο ΣΗΜΕΡΑ.  Ιδιαίτερα η συνέπεια και η αξιοπρέπεια την χαρακτηρίζουν και την ξεχωρίζουν στο χώρο.  Όποιος τη γνωρίζει την εμπιστεύεται.  Τι μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτό;  Ιδιαίτερη η χαρά μου γι΄αυτήν τη συνέντευξη, γιατί αν γύριζε ο χρόνος πίσω, πάλι ΝΑΙ θα έλεγα σε αυτήν τη συνεργασία, που μόνο «γέννες» επιδιώκει.  Μετά λοιπόν από τόσα χρόνια, φιλοδοξούμε όλοι από την Αναστασία…..κι άλλες πετυχημένες, πολύχρωμες ιδέες  για το καλό των διαβητικών, κυρίως!  Άλλωστε, μέσα και σε λίγο χρόνο, όταν κάποιος αγαπάει το όραμά του καταφέρνει πολλά,  όπως η Αναστασία Καφούση!

Πριν πόσα χρόνια γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθείτε με ένα περιοδικό που αφορά τους  ασθενείς με διαβήτη;

Η ιδέα για τα «Χρώματα του διαβήτη» γεννήθηκε περίπου πριν 6,5 χρόνια.  Ακριβώς ένα χρόνο μετά από την κυκλοφορία της Κάρτας Διαβήτη.

Ποιο ήταν το ερέθισμα που έδωσε την αφορμή;  Κάποιο γεγονός, μια εσωτερική ανάγκη, μια αναζήτηση για ένα χώρο που αφορά πολλούς ανθρώπους;

Το ερέθισμα ήταν ότι έπρεπε να βρούμε έναν όμορφο τρόπο να επικοινωνήσουμε με τα μέλη της Κάρτας Διαβήτη, αλλά και με τους ανθρώπους που ήθελαν να μάθουν τι είναι ο διαβήτης.  Θυμάστε τις συναντήσεις μας μέχρι να καταλήξουμε το πώς θα δημιουργούσαμε το περιοδικό.

Προϋπήρχε κάποια εμπειρία στον έντυπο χώρο ή κάπου αλλού;

Ναι, προϋπήρχε εμπειρία στον έντυπο χώρο.

Όταν ξεκινήσατε αυτήν την προσπάθεια ήταν εύκολο ή δύσκολο να βρείτε συνοδοιπόρους και συνεργάτες και γιατί;

Είχα την τύχη στην αρχή της δημιουργίας του περιοδικού να σας συναντήσω.  Μέσα από πολλά εμπόδια, κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε τα «Χρώματα του διαβήτη». Σιγά-σιγά και παρά τις αντιξοότητες, μπορέσαμε να βρούμε εξαιρετικούς συνεργάτες που είναι κοντά μας χρόνια τώρα.

Ήδη πέρασαν 5 χρόνια, νομίζω, όσο και η κρίση στην χώρα μας…τι πετύχατε μέχρι σήμερα;

Θα το πω όπως το νοιώθω…Θέλω να πιστεύω, ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας και με αυτά που ακούμε καθημερινά, τα «Χρώματα του Διαβήτη» έδωσαν στο μέτρο που μπορούν μέσα από τις σελίδες του μια νότα φρεσκάδας και καλής διάθεσης στο να αποδείξουμε ότι ο διαβήτης αντιμετωπίζεται και η καθημερινότητα μπορεί να γίνει ομορφότερη μέσα από τη γνώση και την έγκυρη ενημέρωση.

Οι εκστρατείες ενημέρωσης θα πρέπει να συνεχιστούν;

Ο σκοπός που έχουν οι εκστρατείες ενημέρωσης είναι να υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν  τα  άτομα με διαβήτη, αλλά κυρίως, να αφυπνίσουν όλο τον κόσμο για την πρόληψη και την έγκυρη διάγνωση της νόσου.  Στην Ελλάδα, σήμερα, νοσούν  πάνω από 1.000.000 άνθρωποι και αυτός ο αριθμός δεν είναι τόσο μεγάλος όσο θα γίνει στο άμεσο μέλλον, λένε οι γιατροί μας.

Με αυτούς τους προβληματισμούς και άλλους πολλούς, ξεκινήσαμε πριν 6,5  χρόνια περίπου, την προσπάθεια για ενημέρωση και εκπαίδευση των  ασθενών με διαβήτη και όχι μόνο.  Ανθρώπων μικρών και μεγάλων! Σήμερα, η προσπάθεια φαίνεται ότι πέτυχε και συνεχίζουμε με δύναμη και επιθυμία να καταφέρουμε να διαδώσουμε αλήθειες πανάρχαιες και αξίες διαχρονικά αναλλοίωτες, καθώς και επιστημονικά δεδομένα, έρευνες και θεραπείες που έχουν ως αποτέλεσμα την ΥΓΕΙΑ μας.

Με πολύ κόπο και πειθαρχία ξεκινήσαμε ένα οδοιπορικό ζωής και γνώσης! Πιστεύουμε πως όσοι συνάνθρωποί μας ωφεληθούν, θα είναι κέρδος που δεν αποθηκεύεται σε καμία τράπεζα, παρά μόνο διαγράφει κόπους, πόνους και ταλαιπωρίες. Μέχρι σήμερα πήγαμε σε κατασκηνώσεις, ΚΑΠΗ, παιδικούς σταθμούς, Δήμους και Κοινότητες.  Επισκεφτήκαμε 18 πόλεις στην Ελλάδα, 20 νησιά και συνεχίζουμε σε  ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Ναι, οι εκστρατείες πρέπει να συνεχιστούν!!!!

Η κάρτα διαβήτη σε τι ακριβώς έχει βοηθήσει;

Η Κάρτα Διαβήτη δημιουργήθηκε με το εξής σκεπτικό.  Όπως γνωρίζετε, πρόκειται για μια εκπτωτική κάρτα,  που μέσα από συμφωνίες που έχουμε κάνει με διάφορες επιχειρήσεις, προσφέρει σε όλα τα άτομα με διαβήτη μειωμένες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.  Για παράδειγμα, έχουμε κάνει συμφωνία με τα super market “MARKET IN”, με την επίδειξη της κάρτας να γίνεται αυτόματα μία έκπτωση της τάξεως του 4% σε όλα τα προϊόντα (εκτός ζάχαρης και αλκοόλ), είτε πάρει το γάλα της ημέρας είτε πάρει τα τρόφιμα του μήνα.

Στις εποχές που ζούμε, πιστεύω, ότι μπορούμε να μειώσουμε από το καθημερινό κόστος μας ..μόνο όφελος είναι..

Αν είχατε οικονομική δυνατότητα, τι περισσότερο θα μπορούσατε να προσφέρετε στο συγκεκριμένο τομέα;

Θα σας απαντήσω με κάτι που μου είχε πει ένας αγαπημένος φίλος γιατρός: «Με την αγάπη και την τρέλα που έχεις για αυτό που κάνεις, εάν μπορούσες, θα έφτανες μέχρι την άλλη άκρη της γης».

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες, όσον αφορά την ενημέρωση; Συμμορφώνονται οι διαβητικοί;

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες…Δεν θα σας κουράσω, πιστεύω ότι είναι οι ίδιες δυσκολίες που έχουμε όλοι μας για να βάλουμε πειθαρχία στην προσωπική μας ζωή!

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι σύμμαχοί σας σε όλη αυτήν την προσπάθεια τόσα χρόνια;

Μα φυσικά όλοι εσείς!  Να ξεκινήσουμε από τους αναγνώστες μας, τους ανθρώπους που είναι σε κάθε δράση μας, τις εταιρείες που μας στηρίζουν- ειλικρινά χωρίς τη δική τους στήριξη θα είχαμε κάνει πολύ λιγότερα πράγματα- τους δημοσιογράφους, που μας τιμούν επικοινωνώντας στα μέσα τους τις δράσεις μας, τους εθελοντές μας, που όποτε κάτι χρειαστούμε είναι δίπλα μας και φυσικά τους γιατρούς, που μέσα στο δύσκολο πρόγραμμά τους κατορθώνουν πάντα να είναι δίπλα στον κάθε ασθενή, στον κάθε άνθρωπο που θα ζητήσει τη βοήθειά τους.

Αν σας ρωτούσα, ποια είναι τα συμπεράσματά σας για την ασθένεια που λέγεται διαβήτης, ποια θα ήταν;

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε αυτό που λένε οι γιατροί, ότι ο διαβήτης είναι μια σοβαρή χρόνια νόσος, η οποία, αν αντιμετωπιστεί σωστά από τη διάγνωση, θα μας συντροφεύει σε μια μακρά και με καλή ποιότητα πορεία ζωής. Το «κακό» με το διαβήτη είναι, ότι είναι «ύπουλη νόσος», καθώς τις περισσότερες φορές δε δίνει καθόλου συμπτώματα και θα πρέπει να «ψάξουμε» για να τον ανακαλύψουμε μαζί με την καθοδήγηση του γιατρού μας.  Ακόμη και μετά τη διάγνωση…, επειδή στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί κάποιο πόνο ή κάποια ενόχληση, έχουμε την τάση να τον υποτιμήσουμε και να μην τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Έχετε οικογένεια;  Έχει ευαισθητοποιηθεί περισσότερο, καθώς σας βλέπουν εσάς να ασχολείστε τόσο πολύ με το συγκεκριμένο θέμα;

Ναι, έχω οικογένεια και πιστεύω ότι έχουν ευαισθητοποιηθεί όχι μόνο που βλέπουν εμένα να ασχολούμαι, αλλά και γιατί μέσα στην οικογένεια έχουμε ανθρώπους με διαβήτη.

Ποιες θεωρείτε «ομορφιές» στη ζωή;  Ποιες είναι οι προτιμήσεις σας, όσον αφορά το διάβασμα ή τη μουσική ή κάτι άλλο;

Πιστεύω ότι η ζωή είναι γεμάτη από μικρά θαύματα…απλά, πρέπει να έχουμε τη διάθεση να τα παρατηρήσουμε.  Ομορφιά είναι το χαμόγελο των παιδιών μου, το χάδι που δίνω στον τετράποδο φίλο μου, το αστείο που μοιράζομαι με τον άντρα μου (που σε κάποιον άλλον μπορεί να φανεί «ξενέρωτο»), τα φωτάκια στους δρόμους τα Χριστούγεννα…Ομορφιά είναι να μπορείς να ονειρεύεσαι!

Όσο για τη μουσική, αυτή τη χρονική στιγμή που μιλάμε, με δύο έφηβες μέσα στο σπίτι, δεν μπορώ καν να σας πω τι ακούω! Το διάβασμα είναι ανάλογα την στιγμή και τη διάθεση μου, θα σας απαντήσω ότι αυτόν τον καιρό διαβάζω ό,τι με βοηθά να ταξιδέψω χωρίς να προβληματιστώ!!!

Σε τι πιστεύετε ότι διαφέρει τελικά ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ  «ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ»  από κάποιο άλλο θεματικό περιοδικό;

Για εμάς, τα «Χρώματα του Διαβήτη» δεν είναι απλά ένα έντυπο.  Είναι ένα παιδί που για να το μεγαλώσουμε και να το κάνουμε να σταθεί με σεβασμό και αξιοπρέπεια απέναντι στους ανθρώπους και στην κοινωνία, απαιτεί τεράστια αποθέματα αγάπης, φροντίδας, σεβασμού.  Όπως σε ένα παιδί δίνουμε την ψυχή μας, έτσι και στα «Χρώματα του Διαβήτη» έχουμε κάνει κατάθεση ψυχής.

Δεν μπορώ αντικειμενικά να σας πω εάν και πόσο διαφέρουμε από τα άλλα θεματικά περιοδικά, γιατί όπως λέει και ο λαός «η κουκουβάγια βλέπει το παιδί της ομορφότερο από όλα τα άλλα».