Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Λουράντο, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου

49

Συνήθως ποιες πληροφορίες μπορεί να πάρει ο ασθενής που πάσχει από Διαβήτη από τον φαρμακοποιό του, αφ’ ότου  του γνωστοποιηθεί η ασθένειά του?

Ο ασθενής που πάσχει από διαβήτη  έρχεται στο φαρμακείο και έχει την επαφή με τον φαρμακοποιό μετά από την διάγνωση της ασθένειας  του και οι πληροφορίες που παίρνει από τον φαρμακοποιό είναι για την λήψη των φαρμάκων ή  της ινσουλίνης και για την διατροφή του.

Κυρίως, όμως ζητάει την γνώμη μας  για τον έλεγχο  του σακχαρώδη διαβήτη που προκύπτει από τα μηχανάκια ελέγχου ζαχάρου και τις ταινίες που αποτυπώνουν το τεστ.

Κάποιες φορές του γίνεται επίδειξη του τρόπου χρήσης  της συσκευής μέτρησης ζαχάρου  και κάποιες άλλες,  ο διαβητικός που  αισθάνεται  ασφαλής και εμπιστεύεται τον φαρμακοποιό του,  έρχεται αρκετά συχνά φέρνοντας την συσκευή του – χωρίς επιβάρυνση εννοείται-… για να κάνει την μέτρησή του επί τόπου!

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που εντοπίζετε – λογω εμπειρίας – τον διαβήτη, και στην συνέχεια καθοδηγείτε τον πελάτη σας?

Μια από τις σημαντικές προσφορές του φαρμακοποιού είναι ότι έρχεται σε επαφή με τον άνθρωπο που μπαίνει στο φαρμακείο,  ο όποιος λέγοντας του κάποια συμπτώματα όπως συχνοουρία, δίψα, κόπωση κλπ τον προτρέπει να πάει στον γιατρό του γιατί πιθανόν να έχει  ζαχαρώδη διαβήτη!  Έτσι, όπως καταλαβαίνετε, ο φαρμακοποιός συμβάλλει  στην πρόληψη.

Τι γίνεται τώρα με την κρίση? Πως αντιμετωπίζετε τις οικονομικές δυσκολίες των διαβητικών?

Τα φάρμακα του σακχαρώδη διαβήτη είτε είναι ινσουλίνες ,είτε άλλα σκευάσματα , συνταγογραφούνται .Ο  ασθενής πληρώνει την συμμετοχή του… που τελευταία έχει αυξηθεί πάρα πολύ.  Καταλαβαίνετε, λοιπόν ότι αυτό  επιδεινώνει την κατάσταση της υγείας του όπως και πολλές άλλες περιπτώσεις ασθενών , μιας και το άγχος είναι καταλυτικός παράγοντας  στην υγεία.

Δυστυχώς, η νόσος αυτή  απαιτεί οργάνωση  ζωής. Ορισμένες ώρες εργασίας ,  συγκεκριμένες ώρες  φαγητού και φαρμάκων,  ποιότητα φαγητού, ηρεμία και πολλά άλλα…

Κάποιες φορές, δυστυχώς τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει! Και εκεί είναι το πρόβλημα

Όταν υπάρχουν υπογλυκαιμίες και απευθύνονται σε σας, πώς βοηθάτε?

Οι υπογλυκαιμίες δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Ο φαρμακοποιός συστήνει σε κάθε περίπτωση την απαρέκλυτη τήρηση  των κανόνων που αφορούν την πάθηση του. Δεν του συνιστά μόνο τι να αποφεύγει και τι να τρώει, αλλά κυρίως πώς πρέπει να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη και με πολύ προσοχή, γιατί υπάρχουν πολλές μορφές ινσουλίνης ! Μέχρι να το μάθουν δημιουργούνται προβλήματα, αλλά όταν το μάθουν πάνε όλα καλά.

Το σύστημα υγείας σήμερα στην χώρα μας  δεν καλύπτει τις ανάγκες των ελλήνων πολιτών όπως οι ίδιοι θα ήθελαν…

 

Κυρίως οι διαβητικοί,  οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο από το μέσο όρο κίνδυνο αθηροσκληρώσεων , μιας πάθησης των αρτηριών που έχει ως συνέπεια εγκεφαλικά, αγγειακά επεισόδια και εμφράγματα, έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται  για τον τρόπο αντιμετώπισής τους από το κράτος.

Οι φαρμακοποιοί υποκαθιστούν, ως ένα σημείο, το κράτος διαθέτοντας στους πελάτες τους φάρμακα και ινσουλίνες  περιμένοντας από τους γιατρούς τις συνταγές τις οποίες θα γράψουν όταν και αυτοί με την σειρά τους βρουν χρόνο από την τεράστια πίεση που υφίστανται από το σημερινό σύστημα υγείας.

Γενικά ποιες είναι οι διαπιστώσεις σας ως φαρμακοποιοί? Οι διαβητικοί είναι ενημερωμένοι ? Συμμορφώνονται στις οδηγίες των γιατρών τους?

Οι διαβητικοί δεν προσέχουν όσο θα έπρεπε την διατροφή τους η οποία πρέπει να αποτελείται από αρκετές φυτικές ίνες,  ελάχιστους υδατάνθρακες ,που θα πρέπει να καταναλώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς μπύρες ,οινοπνευματώδη ποτά και φυσικά ζάχαρη.

Eπίσης, οι περισσότεροι δεν αθλούνται, κάποιοι καπνίζουν και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλείται μεγάλη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αθηροσκλήρωση.

Όλα τα παραπάνω διαβιβάζονται ως πληροφορίες στους διαβητικούς όπως και οι δόσεις των φαρμάκων που πρέπει να παίρνουν.

Η σημερινή κρίση της Ελληνικής κοινωνίας δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη  αυτή την ομάδα των συνανθρώπων μας, η  οποία σε μακροχρόνια μη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής μπορεί να υποστεί τεράστιες βλάβες στον οργανισμό και ανεπανόρθωτες όπως είναι τα έλκη των κάτω άκρων , η ελάττωση της όρασης κλπ

Όλα αυτά ο φαρμακευτικός κόσμος που τα γνωρίζει  προσπαθεί να ενημερώνει καθημερινά, ιδιαίτερα όλους όσους  ανήκουν στο  μικρό ποσοστό των διαβητικών που αναπτύσσουν επιπλοκές και οι οποίες -επιπλοκές -μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με τακτικές ιατρικές εξετάσεις και αυστηρό έλεγχο του σακχάρου του αίματος.