ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΥΡΙΤΖΗΣ

103

Ένας δημοσιογράφος με στυλ και προσωπικότητα ιδιαίτερη!

Βγαλμένος λες από μια άλλη εποχή. Το πρόσωπό του πιστεύω πως θα το προτιμούσαν για προσωπογραφία  σπουδαίοι κλασσικοί ζωγράφοι…δεν ξέρω αν του το έχουν πει κι άλλοι …

Πάντως, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι τον χαρακτηρίζει  σεμνότητα, πνεύμα συνεργασίας, ειλικρίνεια, επαγγελματισμός.

Δεν κάνει «θόρυβο» και αν ενοχλείται από κάτι, το καυτηριάζει με έναν τρόπο που σε κάνει να αποδεχτείς τη θέση του, ακόμα και αν δεν συμφωνείς….ίσως!

Με σεβασμό στον συνπαρουσιαστή του, καταφέρνει να παραμένει «ήσυχος» και «πυροσβέστης» μέχρι το τέλος!

Ο κόσμος τον εκτιμάει και απ΄ ό,τι φαίνεται και οι συνάδελφοί του!  Άρα έχει το ταλέντο να «κερδίζει» και να εμπνέει!

Όταν σας ρωτάει κάποιος πόσο χρονών είσαστε (που εμπεριέχει την ποσότητα αλλά και την ποιότητα της ζωής), πώς απαντάτε και τι ακριβώς περιέχει για σας η ποιότητα;

Μα τι να απαντήσω; Προφανώς και λέω την ηλικία μου. Αλλά δεν συμφωνώ ότι πάντα η ποσότητα (τα πολλά χρόνια, η πείρα) συνδέεται με την ποιότητα. Η ποιότητα είναι πολυσύνθετη έννοια. Έχει να κάνει και με τον χαρακτήρα και τις αρχές και τις ιδιαιτερότητες του καθένα. Δεν υπάρχει κανόνας.

Η δημοσιογραφία πώς σε κέρδισε;  Κάποιος είπε, ότι αν κάνεις αυτό που αγαπάς δεν θα είσαι ποτέ άνεργος!

Το μεράκι για την πολιτική, τα κοινά όπως λέμε, με έστρεψαν στη δημοσιογραφία.  Ε, και μαζί η περιέργεια και μια έμφυτη τάση όσα μαθαίνω (όχι βέβαια τα προσωπικά «μυστικά»), γνώσεις, καινούργια πράγματα, ιδέες, να τα λέω στους γύρω μου. Αλλά όχι δε συμφωνώ, ότι αν κάνεις αυτό που αγαπάς δεν θα είσαι ποτέ άνεργος.  Για ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Ποιος είπε ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι των ημερών μας μισούσαν τη δουλειά τους;;

Ποια γεγονότα στην πορεία της καριέρας σας, σας έκαναν να σκεφτείτε ότι είσαστε στο δρόμο σας;

Α!!  Όλα τα μεγάλα γεγονότα που χειρίστηκα δημοσιογραφικά. Αυτή η χαρά της γνώσης και της συμμετοχής την ώρα που διαμορφώνεται η Ιστορία κι εσύ έχεις την ευθύνη της ενημέρωσης των πολλών.

Τα «μαθήματα» που σας έκαναν να εξελιχθείτε…..μπορείτε να θυμηθείτε ποια ήταν;  Και τι είναι για σας εξέλιξη;

Μαθήματα είναι τα λάθη. Και πιο να πρωτοθυμηθείς.. Το θέμα είναι να τα αναγνωρίζεις, να τα διορθώνεις και να μην τα επαναλαμβάνεις και κυρίως, να μην κάνεις το λάθος εν γνώση σου.. Η εξέλιξη συνδέεται με όλο αυτό το περιβάλλον και επίσης, με την αναζήτηση  και αποδοχή του καινούργιου.  Να μη μένει γατζωμένος κανείς στη σιγουριά του δεδομένου.

Μέσα από τη δημοσιογραφία, ποιες συμβουλές ξεπήδησαν, ώστε θεωρήσατε ότι έπρεπε να τις μεταδώσετε στα παιδιά σας;

Αλήθεια, αξιοπρέπεια, επάρκεια, προσπάθεια, επιμονή, ενδιαφέρον για τον αδύναμο, δικαιοσύνη, δημοκρατία, πλουραλισμός, γνώση και πάλι γνώση και ανεξαρτησία.

Αρχές που διεκδικείς και προσπαθείς να υπηρετείς στη δουλειά και στη ζωή.

Τι είναι υγεία για σας; Παρόλο, ότι μπορεί να θεωρείται  η ερώτηση και η απάντηση τετριμμένη..

Θα πω, βέβαια, το κλασσικό η βάση για τη ζωή (και ίσως ιδιαίτερα όσον αφορά τους δικούς σου ανθρώπους).  Επειδή, όμως, δεν μπορούμε να τη θεωρούμε δεδομένη, ας προσπαθούμε συνέχεια να είναι δεδομένες για όλους οι  υπηρεσίες υγείας.

Έχετε κάποια άποψη για τους διαβητικούς, μιας και λένε οι ειδικοί ότι είναι μια μάστιγα που όλο και αυξάνεται, όπως βέβαια και πολλά άλλα νοσήματα..

Επειδή το πρόβλημα το έχω ζήσει στο οικογενειακό περιβάλλον και ναι ξέρω, ότι όσο περνούν τα χρόνια επεκτείνεται, χρειάζεται και περισσότερη ενημέρωση και τακτικές εξετάσεις και αλλαγή τρόπου ζωής. Μην ξεχνάμε, ότι τώρα πια κι ο διαβητικός μπορεί να ζει μια κανονική ζωή. Αισιοδοξία και προσοχή!

Όταν ήσασταν μικρός σε σχέση με το σήμερα, τι έχει αλλάξει όσον αφορά την αγάπη στον εαυτό σας;

Η αυτογνωσία. Και δεν έχει να κάνει με την αγάπη για τον εαυτό σου, αλλά με την προσωπική ισορροπία. Το διάβα του χρόνου σε βοηθάει- αν το θες βέβαια (γιατί θέλει και δουλειά…)- να «σε μάθεις» και άρα, να στέκεσαι ειλικρινής και καθαρός στις σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους.

Αν είχατε τη δυνατότητα να διαμορφώσετε τα ΜΜΕ, έτσι όπως εσείς πιστεύετε ότι θα θέλατε να είναι, τι θα αλλάζατε και γιατί;

Θα ήθελα να είναι στα χέρια των δημοσιογράφων. Για μένα η  ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα, ώστε να τη διαχειρίζονται οι επιχειρηματίες.  Στα χέρια των δημοσιογράφων λοιπόν και σε απόσταση μεγάλη από οικονομικά και κομματικά συμφέροντα.

Τελικά, τι αξίζει για σας σε αυτό το επίγειο «πέρασμα»; Πιστεύετε ότι δίνουμε κάποιες εξετάσεις για κάτι περισσότερο;

Όχι, δεν πιστεύω ότι δίνουμε εξετάσεις για τίποτα και για κανένα. Κι αν αξίζει το «πέρασμα», αξίζει για την κάθε του στιγμή.  Να ζεις αυτή την κάθε στιγμή όσο γίνεται πιο συνειδητά και απόλυτα. Έτσι ώστε για σένα τον ίδιο να μην είναι ένα απλό «πέρασμα».

Αν είχατε την ευκαιρία να ξαναρχίσετε, τι θα επιλέγατε να ξαναζήσετε;

Ειλικρινά δεν ξέρω. Η εύκολη απάντηση θα ήταν να ξαναζήσει κανείς τις σημαντικές για τον ίδιον στιγμές. Τις έντονα φορτισμένες συναισθηματικά καταστάσεις που τον σφράγισαν, όπως ας πούμε η γέννηση των παιδιών. Οι συνθήκες, όμως, ποτέ δεν μπορεί να είναι ίδιες όταν ξεκινάς από την αρχή. Θα αντιμετωπίσεις τις ίδιες καταστάσεις; Θα συναντήσεις τους ίδιους ανθρώπους; Θα διαμορφώσεις τις ίδιες αντιλήψεις; Και στο τέλος, θα ακολουθήσεις τις ίδιες διαδρομές;