Βασίλης Σπανούλης – Ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους καλαθοσφαιριστές όλων των εποχών

157

Συνέντευξη στην Εύα Ντελιδάκη

Ο Βασίλης Σπανούλης γεννημένος στη Λάρισα στις 7 Αυγούστου 1982. Αγωνίζεται ως Point Guard και Shooting Guard και από το καλοκαίρι του 2010 αγωνίζεται για την ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς. Ιδιαίτερα επικίνδυνος όταν σουτάρει, αλλά και όταν διεισδύει προς το αντίπαλο καλάθι, εξαίρετος αμυντικός αλλά και πασέρ. Σύζυγος και πατέρας  με ευαισθησίες  και ωριμότητα που έχουν στόχο να είναι οι αγαπημένοι του ευτυχισμένοι!

 

Αυτό τον καιρό, επαγγελματικά που είναι στραμμένη η προσοχή σας;

«Δεν θα μπορούσε να είναι πουθενά αλλού πέρα από τους τελικούς του πρωταθλήματος. Έχουμε έναν μεγάλο στόχο, την κατάκτηση του πρωταθλήματος και η προσοχή μου είναι στραμμένη εκεί… 101%»

 

Πιστεύετε οτι ο αθλητισμός μπορεί να εμψυχώσει σε επίπεδο συναισθήματος, ώστε ο κόσμος να “φιλοσοφεί” περισσότερο την κρίση και να μην απογοητεύεται?

«Ο αθλητισμός μπορεί να βοηθήσει σε πολλά επίπεδα την ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου. Από μικρός είμαι μέσα στον αθλητισμό, έχω μεγαλώσει σε αθλητική οικογένεια και αυτό προσπαθώ να περάσω, ως πατέρας, και στα παιδιά μου. Να είναι κοντά στον αθλητισμό. Ο κόσμος δεν πρέπει να απογοητεύεται γενικά, όχι μόνο για την κρίση. Για τα πάντα. Πρέπει όλοι να είμαστε μαχητές, να παλεύουμε καθημερινά στη ζωή μας για τα πάντα. Μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε και ατομικά, αλλά και ως χώρα».

 

Ξέρετε για το Διαβήτη κάποια πράγματα; (διατροφή, άσκηση, καλή ψυχολογία). Είχατε ποτέ φίλους Διαβητικούς;

«Γνωρίζω πράγματα για τον διαβήτη και ναι έχω φίλους που είναι διαβητικοί. Ψυχολογία, άσκηση και διατροφή, όλα παίζουν τον δικό τους ρόλο ώστε να αυτοί οι άνθρωποι να ζουν φυσιολογικά την καθημερινότητα τους».

 

Τι θα προτείνατε στην καθημερινότητα για τα νέα παιδιά ώστε να κρατάνε τη φόρμα τους και την ευεξία τους;

«Αν κάποιος μεγαλύτερος, στην ηλικία μου για παράδειγμα, καθίσει και συγκρίνει τη δική του εποχή ως μικρό παιδί και αυτό που βιώνουν τώρα τα νέα παιδιά, νομίζω πως θα βρει αμέτρητες διαφορές και ελάχιστες ομοιότητες. Οι καιροί έχουν αλλάξει, τώρα το εάν είναι προς το καλύτερο ή το χειρότερο, η ιστορία θα το δείξει. Πάντως έχει χαθεί αυτό που υπήρχε παλαιότερα, η έννοια της φιλίας μεταξύ των μικρών παιδιών, της γειτονιάς, της αλάνας που πηγαίναμε και παίζαμε. Μακάρι αυτό να έρθει ξανά, να μην κολλήσουν τα παιδιά στα video game, στους υπολογιστές και στην τηλεόραση και να βγουν στους δρόμους να παίξουν. Θυμάμαι, ως μικρό παιδί, δεν είχαμε μπασκέτα να παίξουμε, αλλά δημιουργούσαμε. Είτε παίζαμε σε ένα παράθυρο, είτε σε κάποιον κάδο, είτε όπου αλλού μπορούσαμε. Αυτό λοιπόν που θα πρότεινα, αν με ρωτάτε, είναι τα παιδιά να παίζουν με τους φίλους τους καθημερινά στη γειτονιά τους, να διαβάζουν και να αγαπάνε την οικογένειά τους. Αυτή είναι η δική μου συμβουλή».

 

Υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους για το μπάσκετ σε εππαγγελματικό επίπεδο.. στην εποχή μας;

«Όπως είπα και νωρίτερα, το θέμα και το νόημα για εμένα είναι τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Τώρα, εάν αυτό θα εξελιχθεί σε επαγγελματική ενασχόληση, δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς. Ας είναι τα παιδιά στον αθλητισμό και το εάν θα εξελιχθεί και σε επάγγελμα, θα είναι το ιδανικό».

 

Τί προσόντα πρέπει να έχεις για να ασχοληθείς;

«Να αγαπάς αυτό που κάνεις και να έχεις στόχο καθημερινά να ξεπερνάς τον εαυτό σου».

 

Ποιά είναι τα χόμπυ σας εκτός επαγγέλματος;

«Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο χόμπι. Λατρεύω το μπάσκετ, το οποίο ποτέ δεν είδα ως επάγγελμα. Τώρα στον ελεύθερο μου χρόνο αυτό που κοιτάζω είναι να περνάω όσες περισσότερες ώρες γίνεται με την οικογένεια μου».

 

Όταν αφιερώνετε χρόνο στα παιδιά σας, με τι σας αρέσει να τα απασχολείτε;

«Δεν θέλω να τα σπρώξω προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Κάνω ό,τι τους αρέσει και τους ευχαριστεί. Αυτό ευχαριστεί και εμένα και τη σύζυγο μου, να τα βλέπουμε ευτυχισμένα».

 

Ποιές είναι οι αξίες της ζωής σας; Τί σας θυμώνει και τί σας κάνει, αντίθετα, ευτυχισμένο;

«Όπως είπα και νωρίτερα, η οικογένεια, για εμένα, είναι πάνω από όλους και από όλα. Η μεγαλύτερη αξία στη ζωή μου. Τώρα τι με θυμώνει, δεν θα έλεγα ότι με θυμώνει κάτι, απλά δεν μου αρέσει το ψέμα και η υποκρισία. Ευτυχισμένο με κάνει να βλέπω τους ανθρώπους που αγαπάω χαρούμενους».

 

Ποιά είναι τα επαγγελματικά σας όνειρα και ποιά τα προσωπικά σας; 

«Επαγγελματικά οι τίτλοι είναι αυτοί στους οποίους στοχεύω κάθε σεζόν. Είτε σε συλλογικό επίπεδο, είτε με την Εθνική ομάδα. Τώρα σε ό,τι αφορά τα προσωπικά μου, αυτό που θέλω είναι να έχω μια ευτυχισμένη οικογένεια. Και νομίζω το έχω καταφέρει».