Σεβασμός και αγάπη στην τρίτη ηλικία – Πρόληψη και σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη

186

Ο πληθυσμός της χώρας μας γηράσκει διαρκώς εξαιτίας του μειωμένου αριθμού γεννήσεων και της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης τα τελευταία τουλάχιστον 50 χρόνια.

Πλέον, το προσδόκιμο ζωής φτάνει μέχρι και τα 100 χρόνια. Το θέμα είναι, όμως εκτός απ’ το να ζούμε πολύ, να ζούμε και ποιοτικά! Ο όρος ποιότητα ζωής έχει μεγάλη σημασία στην Τρίτη ηλικία και συνδέεται άμεσα και με την πρόληψη καθώς και με τη σωστή αντιμετώπιση παθήσεων.

Η Τρίτη ηλικία συνδέεται άμεσα σε μεγάλο ποσοστό με την ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων. Ένα από αυτά και σε εξέχουσα θέση είναι και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2) ενώ ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (ΣΔτ1) είναι σπάνιος στους υπερήλικες.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι συχνός (8-10.5% του πληθυσμού), αν κοιτάξουμε μάλιστα στην τρίτη  ηλικία,  δηλαδή σε ηλικίες μεγαλύτερες των 65 ετών, τότε μιλάμε για το 15-20% του πληθυσμού, δηλαδή σε περίπου κάθε 5-7 συνανθρώπους μας άνω των 65 ετών ο ένας θα έχει διαβήτη! Ο επιπολασμός της νόσου συμφώνα με μελέτες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και των Διαβητολογικών Εταιρειών (Αμερικής, Καναδά, Ευρώπης, Ελλάδας, κ.α.) δείχνουν μια ραγδαία αύξηση περί του 20% σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Η συμπτωματολογία του ΣΔ είναι συνήθως πιο ήπια όταν εμφανιστεί στα αρχικά στάδια σε άτομα μεγάλης ηλικίας παρότι σε νεαρότερα άτομα. Οπότε είναι δύσκολο να ταυτοποιηθεί η ύπαρξη της νόσου.

Αν παρατηρήσετε κόπωση, μυϊκή αδυναμία, απώλεια βάρους, πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία τότε πρέπει να κάνετε:

  • τακτικό έλεγχο νεφρών, καρδιάς, δοντιών, ποδιών
  • οφθαλμολογικό έλεγχο,
  • γενική αίματος κάθε εξάμηνο
  • τακτικές ατομικές μετρήσεις σακχάρου αίματος

Η πρόληψη του ΣΔ τύπου 2 σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή και την άσκηση.

Παχύσαρκοι υπερήλικες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τους υπερήλικες που έχουν φυσιολογικό βάρος

  • σωστή διατροφή (πολλά μικρά γεύματα κυρίως λαχανικών, αποφυγή κόκκινου κρέατος, ψάρι στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο μας, αποφυγή ζάχαρης και λευκού αλευριού
  • προσοχή στο βάρος. Ο ΔΜΣ (ΒΑΡΟΣ/ΥΨΟΣ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ) δεν πρέπει να είναι πάνω από 25
  • τακτικό περπάτημα όσο είναι εφικτό λόγω πιθανών κινητικών προβλημάτων

 

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους ηλικιωμένους καθώς είναι πολύ συχνά τα φαινόμενα υπογλυκαιμίας.

 

Χρειάζεται προσοχή με τη δόση φαρμάκων, ινσουλίνης και με τις ώρες και την ποιότητα των γευμάτων.

Συμπερασματικά, η Τρίτη ηλικία είναι μια ευπαθής ομάδα της κοινωνίας και ο σακχαρώδης διαβήτης μια νόσος που χρήζει έγκαιρης και έγκυρης θεραπείας. Και τα δυο αυτά στοιχεία  πρέπει να συμπορευτούν με την βοήθεια του ιατρού. Γνωρίζοντας το ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση των νοσούντων και ειδικά της τρίτης ηλικίας, η αποφυγή επιπλοκών για καλυτέρευση της ποιότητας ζωής και αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, αποτελεί μονόδρομο τόσο για τον ασθενή όσο και για τον θεράποντα ιατρό.

Το πιο σημαντικό και δεν πρέπει να το ξεχνάτε είναι να ευχόμαστε όχι μόνο ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ αλλά και ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ!