Πλύσιμο χεριών: Γιατί είναι σημαντικό;

2010
Πλύσιμο χεριών

Τα περισσότερα νοσήματα μεταδίδονται με τα χέρια μας, είτε μολύνοντας με τα χέρια την τροφή μας, είτε πιάνοντας τη μύτη ή το στόμα μας  και η αλυσίδα της μετάδοσης σπάει μόνο με το σχολαστικό πλύσιμό τους.

Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από λοιμώξεις, σημειώνει ο ΕΟΔΥ, διευκρινίζοντας ότι είναι ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων και των ιών.

Tα καθαρά χέρια μπορούν να περιορίσουν τη διάδοση των μικροβίων και των ιών από το ένα άτομο στο άλλο σε ολόκληρη την κοινότητα – από το σπίτι και το χώρο εργασίας σας μέχρι τα σχολεία και τους χώρους παροχής υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, η χρήση σαπουνιού στο πλύσιμο των χεριών, θα μπορούσε να περιορίσει τις διαρροϊκές νόσους κατά 40% και τις αναπνευστικές λοιμώξεις κατά 30%.  Κι αυτό, γιατί τα χέρια μας αποτελούν το κυριότερο ρεζερβουάρ παθογόνων μικροβίων.

Νοσοκομεία

Γνωρίζουμε καλά, πως η σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών, αποτελούσε και αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία όλων των προγραμμάτων πρόληψης και των νοσοκομειακών λοιμώξεων.  Χαρακτηριστική είναι η αλληγορική φράση «οι 10 κυριότερες αιτίες πρόκλησης των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι τα 10 δάκτυλα των χεριών μας».

Ο Ούγγρος γιατρός και επιστήμονας Ιgnaz Semmelweis, είχε διαπιστώσει αυτό το γεγονός ήδη από το1847 και είχε καθιερώσει στη Μαιευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης όπου εργαζόταν, ειδική πολιτική αντισηψίας των χεριών, μειώνοντας δραστικά τους θανάτους των λεχωϊδων από τον επιλόχειο πυρετό.  Έκτοτε έμεινε στην ιστορία ως πρωτοπόρος των αντισηπτικών διαδικασιών και ως “σωτήρας των μητέρων”.

Πότε όμως πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας στην καθημερινή μας ζωή;

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.

Πριν τη λήψη γεύματος.

Πριν και μετά τη φροντίδα ασθενή που εμφανίζει έμετο ή διάρροια ή συμπτώματα από το αναπνευστικό.

Πριν και μετά τη φροντίδα τραύματος.

Μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Μετά την αλλαγή πάνας ή τον καθαρισμό ενός παιδιού που έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα.

Μετά από φτάρνισμα ή βήχα.

Μετά την επαφή με ζώο, ζωοτροφές ή ζωικά απόβλητα.

Μετά το χειρισμό τροφών για ζώα συντροφιάς ή ζώων συντροφιάς.

Μετά την επαφή με απορρίμματα.

Μετά από επαφή με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα αναπνευστικού.

Μετά από επαφή με οποιαδήποτε επιφάνεια πιθανώς επιμολυσμένη.

Διαβάστε επίσης / Πανάδες – Κηλίδες: Πώς θα τις σβήσουμε;

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!