Συνέντευξη Τύπου 2ης Πανελλαδικής Εκστρατείας “Με Οδηγό το Διαβήτη 2016”

84

«Σκέφτομαι θετικά, Τρώω υγιεινά, αθλούμαι συχνά»είναι το μήνυμα που πρέπει να διαδώσουμε σε όλους τους συνανθρώπους μας για την πρόληψη του Διαβήτη

 

Η εκσταρατεία θα επισκεφθεί 6 νησιά, 21 – 27/5 όπου θα πραγματοποιηθούν, δωρεάν εξετάσεις, ενημερωτικές ομιλίες και ένα πρωτοποριακό Παιχνίδι Γρίφων για τη σωστή διατροφή, ειδικά προσαρμοσμένο για τις ανάγκες του Διαβήτη

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 800 – 900 χιλιάδες άτομα πάσχουν από διαβήτη, ενώ ένα 3% – 4 % δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο

 

Τετάρτη18Μαΐου, 2016.

Στις 21 Μαΐου με προορισμό την Κέα ξεκινά η 2η Πανελλαδική Εκστρατεία Πρόληψης, Εκπαίδευσης & Ευαισθητοποίησης κατά της νόσου του Σακχαρώδους Διαβήτη, από την ΜΚΟ «Με οδηγό τον Διαβήτη – Κάρτα Διαβήτη». Με ένα ιστιοπλοικό σκάφος θα επισκεφθεί συνολικά 6 νησιά και εκτός από την Κέα, θα βρεθεί στην Κύθνο(22/5), τη Σέριφο(23/5), τη Σίφνο(24/5), την Κίμωλο(25/5) και τη Μήλο(26/5).

Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερωθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι για τον Διαβήτη και να μάθουν να σκέφτονται θετικά, να τρώνε υγιεινά και να αθλούνται συχνά, προλαμβάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την εμφάνισή του.

Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σε προηγούμενες εκστρατείες αλλά και η διαπίστωση ότι πολλά περιστατικά Διαβήτη στην χώρα μας παραμένουν αδιάγνωστα, καθιστούν τη συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης και κινητοποίησης των συνανθρώπων μας, εξέχουσας σημασίας.Αυτό καθίσταται ακόμα πιο επιτακτικό καθώς από τα 400 εκατομμύρια ασθενείς με Διαβήτη σήμερα στον κόσμο, το 90% έχουν Διαβήτη τύπου ΙΙ, μια μορφή της νόσου που συνδέεται άμεσα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Στην Ελλάδα, o αριθμός των ατόμων με Διαβήτη έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και εκτιμάται ότι αγγίζει το 8% – 9% του πληθυσμού, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% –  4που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

 

Η εκστρατεία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση την Τετάρτη 18 Μαΐου με ομιλητές τους κκ Αντώνη Λέπουρα, Παθολόγο – Διαβητολόγο, Διευθυντή Διαβητολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου ΙASO GENERAL, Χάρη Δημοσθενόπουλο, MΜedSci.SRD, Προϊστάμενο Διαιτολογκού Τμήματος Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών,Ελίνα Γκίκα, Κλινική Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια Νεανικού Διαβήτη, Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχικής Υγείας, Γενική Κλινική «Μητέρα»και τον φοιτητή Επιστήμης Διαιτολογίας&Διατροφολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Σπύρο Ζαρογιάννη.

 

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στα 6 νησιά θα πραγματοποιηθούν δωρεάν εξετάσεις γλυκόζης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Με προγραμματισμένα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν επίσης, δωρεάν έλεγχος συνδρόμου διαβητικού ποδιού – αρτηριακής πίεσης  από εξειδικευμένους ιατρούς. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες, ανοιχτές προς το ευρύ κοινό, από εξειδικευμένο προσωπικό, σε κεντρικά σημεία των νησιών, καθώς και εκπαίδευση των ασθενών,από επαγγελματίες υγείας,για τη σωστή διαχείριση της νόσου.

 

Όλοι όσοι παρευρεθούν στις εκδηλώσεις θα έχουν την ευκαιρία μ’ έναμοναδικό και πρωτότυπο τρόπο να ανακαλύψουν μέσα από ένα δεκάλεπτο παιχνίδι γρίφων, τα μυστικά του Διαβήτη ώστε να κάνουν ένα βήμα πιο κοντά στην πρόληψή του.

Σε κάθε νησί θα τοποθετείται το «Δωμάτιο Απόδρασης – Παιχνίδι Γρίφων για τη σωστή διατροφή», το οποίο δημιουργήθηκε με την επιστημονική συμβολή του κ.Δημοσθενόπουλου. Με το Δωμάτιο Απόδρασης στόχος είναι να προσεγγίσουμε εφήβους και ενήλικες και μ’ έναν πιο ευχάριστο τρόπο να ενημερωθούν και να εμπεδώσουν σημαντικές πληροφορίες που σχετίζονται με τη σωστή διατροφή η οποία βοηθά αποτελεσματικά στην πρόληψη του Διαβήτη. Κάθε γρίφος που θα πρέπει να λυθεί, θα είναι και ένα βήμα γνώσης πιο κοντά στην πρόληψη του Διαβήτη, το οποίο θα οδηγεί στο επόμενο βήμα,με τελικό στόχο την απόλυτη οχύρωση απέναντι στην ασθένεια.Στο παιχνίδι πρωταγωνιστούν κυρίωςη παρατηρητικότητα, η δημιουργική σκέψη και η συνδυαστική λογική, και στόχος μέσα από τη δημιουργία μιας ιστορίας μυστηρίου είναι να βρεθούν τα λάθη, να αποφευχθεί η αλυσίδα λαθών καιτελικά να αποτραπείη εμφάνιση του Διαβήτη.

 

Παρουσιάζοντας το παιχνίδι ο κ.Δημοσθενόπουλοςτόνισε ότι «Είναι γεγονός ότι κάθε άτομο με Διαβήτη, βρίσκει τον εαυτό του καθημερινά να συμμετέχει σ’ ένα ‘παιχνίδι’, που έχει ως τελικό στόχο την κατάκτηση της καλής διατροφής. Είναι ένα παιχνίδι γεμάτο γρίφους και ερωτήματα ‘μπορώ να το καταναλώσω ή όχι, θα μου ανεβάσει το ζάχαρο ή όχι;’. Ταυτόχρονα όμως είναι ένα παιχνίδι γεμάτο γεύση, ποιοτικές διαιτητικές επιλογές – φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά, σαλάτες και υγιεινές απολαύσεις – και θωράκιση του οργανισμού, που όλα οδηγούν στην καλή διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης. Η διατροφική θεραπεία του διαβήτη πρέπει να αποτελεί το πιο βασικόκομμάτι της συνολικήςθεραπευτικής παρέμβασης, ανεξάρτητα από τον τύπο και τη φαρμακευτική αντιμετώπιση. Ο ρόλος της δίαιτας είναι καθοριστικός αφού μία σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μακροχρόνιων επιπλοκών που σχετίζονται με το διαβήτη αλλά και στην καλύτερη ρύθμισή του. Η συνέπεια στις βασικές αρχές της δίαιτας, η τήρηση μίας σωστής διατροφής, η τακτική και συστηματική άσκηση, η ρύθμιση του σωματικού βάρους αποτελούν τους παράγοντες που εξασφαλίζουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και την καλύτερη υγεία για το άτομο με διαβήτη».

 

Ο κ. Λέπουρας ανέφερε ότι«ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά». «Αν», είπε,«προστεθεί και το ποσοστό των ατόμων με ΠροΔιαβήτη, που έχουν στο στάδιο αυτό διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων από άτομα με φυσιολογικό σάκχαρο, τότε το ποσοστό είναι πλέον του 25% του ελληνικού πληθυσμού άνω των 30 ετών».Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι, «Η εξατομίκευση, η ενημέρωση και η συνεργασία είναι η νέα αντίληψη για την αντιμετώπιση του Διαβήτη. Η καλύτερη θεραπεία για τις επιπλοκές της νόσου είναι η πρόληψη, η οποία απαιτεί συνεργασία όλων όσοι ανήκουν στον χώρο της υγείας, της Πολιτείας και των θεσμών της, των κοινωνικών φορέων και συλλόγων,  των ασθενών και των συγγενών τους αλλά και όλων των απλών πολιτών. Επίσης, ηθεραπεία χρειάζεται εξατομίκευση και τη συνεργασία ιατρών και εξειδικευμένης ομάδας φροντίδας. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά καθώς οδιαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο κάποιων κακοηθειών, αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, δημιουργεί προβλήματα στα μάτια, στα νεφρά, επιπλοκέςστα πόδια,όμως σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά μπορούν να προληφθούν. Επίσης, ο διαβήτης γηράσκει πρόωρα την καρδιά, καθώς οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια».

 

Από την πλευρά της ψυχολογικής διάστασης η κα Γκίκα σημείωσε ότι «Ο διαβήτης τύπου1 καθώς και τύπου 2 παρουσιάζουν τρομακτικά αυξάνουσα συχνότητα, χωρίς διακρίσεις σε ηλικίες. Αν και η πάθηση χρονολογείται από αρχαιοτάτων χρόνων, η θεραπεία τηςξεκίνησε μόλιςστις αρχές του προηγούμενου αιώνα (1921) οπότε ανακαλύφθηκε η ινσουλίνη, ηορμόνη που δίνει ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους. Για πολλά χρόνια οι πάσχοντες πάλευαν με τις επιπλοκές, τις δυσκολίες της ρύθμισης και σε αρκετές περιπτώσεις για τη ζωή τους. Η κοινωνική προκατάληψη και το αρνητικό κοινωνικό πρόσωπο του διαβήτη είχαν επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία των πασχόντων. Άγνοια, φόβος, απογοήτευση, άγχος, αβεβαιότητα, λύπη είναι κάποια από τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν ακόμα και σήμερα κάποιοι συνάνθρωποί μας με διαβήτη. Οι ραγδαίες εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη και την ιατρική τεχνολογία περιορίζουν τις επιπλοκέςαυξάνουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών και συμβάλλουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η ψυχική κατάσταση των ατόμων με διαβήτη έχει πλέον χρώματα χαράς και αισιοδοξίας και είναι βέβαιο ότι το «πρόσωπο» του διαβήτη έχει αλλάξει και είναι καιρός να αλλάξουμε και τον τρόπο με τον οποίοτον σκεφτόμαστε».

 

Από την πλευρά του ανθρώπου που ζει με το Διαβήτη αλλά και χάρη στη φοίτησή του στην Επιστήμη της Διαιτολογίας και Διατροφολογίαςo κ. Ζαρογιάννης, επισήμανε ότι «ο Διαβήτης είναι μια κατάσταση η οποία συνοδεύει τον ασθενή για όλη του τη ζωή. Δεν το έχει επιλέξει, δεν έχει αντιμετωπίσει πιθανότερα κάτι αντίστοιχο, και δεν γνωρίζει τι είναι. Ο φόβος είναι το πρώτο συναίσθημα,γιατί είναι το άγνωστο, καθώς ο ασθενής δεν ξέρει τι ακολουθεί. Στη συνέχεια, οι επιπλοκές, οι ενέσεις, τρομάζουν. Όμως η  γνώση, σε συνδυασμό πάντα με την αλήθειαείναι αυτά που νικούν το φόβο, που ξεπερνούν την ανασφάλεια και τα εμπόδια. Οι αντικειμενικές πληροφορίες – επιπτώσεις, αντιμετώπιση, θεραπεία – χωρίς υπερβολές δίνουν ένα τεράστιο όπλο απέναντι στην ασθένεια. Γι’ αυτό μην ντρέπεστε να το πείτε και να το μοιραστείτε με φίλους, γνωστούς, συντρόφους. Είναι σημαντική η αποδοχή της ασθένειας καθώς αυτή βοηθάει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή της».

 

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και των Δήμων των αντίστοιχων νησιών.

 

Η προσπάθεια πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία των εταιρειών ASCENSIA, BOEHRINGER INGELHEIM, INTERAMERICAN,

Με την ευγενική στήριξη της NOVONORDISK και του ΙΑΣΩ GENERAL.

 

Χορηγός επικοινωνίας είναι ο ΣΚΑΙ.