Προσθέστε χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια σας

72

Ένας από τους πιο αξιοσέβαστους επιστήμονες στον τομέα της αντιγήρανσης, ο καθηγητής Τζέι Ολσάνσκι του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις στο Σικάγο, ρωτήθηκε ποιό είναι το ένα και μοναδικό προϊόν που οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν για να αποσοβήσουν τη γήρανση, απάντησε. «Ένα καλό ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα ή χορό»

Θέλετε να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας σε μια στιγμή? Περπατήστε , χορέψτε, κινηθείτε!

Το σημαντικό πράγμα με τη σωματική άσκηση είναι ότι οι αντιγηραντικές της επιδράσεις είναι άμεσες. Δεν έχει σημασία, επομένως πόσο κακή ήταν η φυσική σας κατάσταση στο παρελθόν. Πρέπει, όμως, να το κάνετε με συνέπεια και να το συνεχίσετε (μη νομίζετε ότι μπορείτε να επαναπαύεστε στις αθλητικές δάφνες του παρελθόντος –όσο καλή κι αν ήταν η φυσική σας κατάσταση, έπειτα από πέντε έξη χρόνια καθιστικής ζωής, έχετε την ίδια φυσική κατάσταση και σωματική ηλικία με κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ του γυμναστική).

Το ζωηρό περπάτημα – ο ρυθμός με τον οποίο θα πηγαίνατε αν είχατε αργήσει σε κάποιο σημαντικό ραντεβού – αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό σε επίπεδα εως 60-80% από το μέγιστο όριό του, τον φέρνει δηλαδή στα αναγκαία επίπεδα άσκησης για την ενίσχυση της καρδιάς και των πνευμόνων. Και το κάνει αυτό χωρίς να υποβάλλει τις αρθρώσεις σας σε υπερβολική διάταση, αντίθετα, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των οστών.

Το τακτικό περπάτημα θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, διαβήτη, υπέρταση, καρκίνο του εντέρου και αρθρίτιδα όπως και τον κίνδυνο ψυχολογικών καταστάσεων όπως αγωνία, στρες και κατάθλιψη.

Οι έρευνες έχουν δείξει τώρα ότι το τακτικό περπάτημα και ο χορός μπορούν να βοηθήσουν στην αποσόβηση της νόσου Αλτσχάιμερ και της παχυσαρκίας.

Επενδύστε σε ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και φορέστε άνετα ρούχα. Ξεκινήστε με μια πεντάλεπτη προθέρμανση και στο τέλος, χαλαρώστε με πέντε λεπτά ήμισυ περπατήματος και μερικές διατάσεις.

Στη διάρκεια του περπατήματός σας, κρατήστε ρουφηγμένους τους κοιλιακούς μυς σας, ώστε να στηρίζετε τη μέση σας. Κρατήστε όρθιο το σώμα σας και αφήστε τα χέρια σας να ταλαντώνονται ελεύθερα στις πλευρές του σώματός σας. Χρησιμοποιήστε το φυσικό δρασκελισμό σας –μην προσπαθείτε να τον επιμηκύνετε –και ακουμπήστε το πόδι σας, πρώτα με τον αστράγαλο.

Θέλετε έναν εύκολο τρόπο για να καταμετράτε το περπάτημά σας και να είστε σίγουροι ότι κάνετε αρκετά για να αποσοβήσετε τη γήρανση?

Αγοράστε ένα βηματόμετρο ή μετρητή βημάτων, ένα μικροσκοπικό, φθηνό gadget που μπορείτε να φοράτε στη ζώνη σας για να μετράτε κάθε βήμα που κάνετε. Βάλτε στόχο τά 10.000 βήματα την ημέρα (ισοδυναμεί χονδρικά με 8 χλμ). Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι είναι το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε την απώλεια βάρους και να αποκομίσετε τα πολλά αντιγηραντικά οφέλη.