Οι Χαρές της Άνοιξης και τα πόδια μας..

89

Αλλάζουν όλα την άνοιξη! Αλλάζει η φύση γύρω μας και φυσικά αλλάζει και η διάθεσήμας!Και αν ρίξουμε μια ματιά στις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων υπάρχει σημαντική αλλαγή στο στυλ των ενδυμάτων αλλά και των παπουτσιών.

Τα λεγόμενα Trendsγια τα παπούτσια προτείνουν να είναι αυτά  πιο ανοιχτά –δροσερά και πιο ελαφριά, με πάτο μερικές φορές παχύ αλλά τις περισσότερες φορές πολύ λεπτό.

Θα απορούσε κανείς με την εισαγωγή αυτή δικαιολογημένα. Τι σχέση μπορεί να έχουν η άνοιξη, τα παπούτσια με τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη; Λέει ο ποιητής Γ. Σεφέρης σε ένα ποίημα για την Άνοιξη: «Πάλι με την άνοιξη φόρεσε χρώματα ανοιχτά και με περπάτημα ελαφρό πάλι με την άνοιξη, πάλι με το καλοκαίρι χαμογελούσε». Βλέπουμε ότι το στοιχείο του βαδίσματος (περπάτημα) είναι σχεδόν αναγκαίο κατά τον ποιητή για να απολαύσουμε τις χαρές της άνοιξης και του καλοκαιριού και να χαμογελάμε.

Κρύβει κινδύνους όμως το περπάτημα με παπούτσια που δεν προστατεύουν καλά τα πόδια μας. Η τάση της μόδας την άνοιξη και το καλοκαίρι για  τα ανοικτά, ελαφριά και με λεπτό πάτο παπούτσια δεν βοηθά στην προστασία των ποδιών μας.  Τα ανοικτά παπούτσια αφήνουν απροστάτευτο το άνω μέρος του πέλματος και υπάρχει ο κίνδυνος μικροτραυματισμών. Πολλές φορές μικρές πέτρες, μικρά αγκάθια κρυμμένα μες στα λουλούδια τραυματίζουν τα πόδια. Οι μικροτραυματισμοί αυτοί πρέπει να αποφεύγονται.

Είναι όμως περισσότερο επικίνδυνο να περπατάμε ξυπόλητοι την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Επαναλαμβάνω τον κίνδυνο των τραυματισμών από σκληρά αντικείμενα, τονίζω όμως και τον κίνδυνο εγκαυμάτων από την καυτή άμμο (καλοκαίρι). Ιδιαίτερη προσοχή οφείλουν να έχουν τα άτομα που έχουν νευροπάθεια και δεν καταλαβαίνουν τον πόνο και το κάψιμο. Κύριος παράγοντας προστασίας είναι να μην περπατάμε ποτέ χωρίς υποδήματα, αν είναι δυνατόν δε, τα παπούτσια να καλύπτουν όλο το πόδι.

Ας μην προσαρμοστούμε πλήρως με την ανοιξιάτικη μόδα και τις προτάσεις της για τα υποδήματα. Να προτιμάμε  παπούτσια μαλακά, με ενισχυμένο πάτο που να καλύπτουν όλο το πόδι.

Φυσικά δεν ξεχνάμε και την καθημερινή επισκόπηση για το ενδεχόμενο μικροτραυματισμών.

Συνεχίζει στο ίδιο ποίημα ο ποιητής Γ. Σεφέρης «μα εκείνη χαμογελούσε…… και περπατούσε ανάλαφρα ανοίγοντας παράθυρα στον ουρανό που χαιρόταν».

Ας απολαύσουμε λοιπόν την άνοιξη και το καλοκαίρι που ακολουθεί με σωστό περπάτημα.