Η παιδική μας αγάπη και παντοτινή!

59

Απέραντο γαλάζιο, κύματα, η μυρωδιά της θάλασσας, ζέστη…στοιχεία που τέρπουν την όραση, την όσφρηση, την ακοή και την αφή… Το απόλυτα καλοκαιρινό σκηνικό έρχεται να συμπληρώσει η τελευταία αίσθηση, η γεύση! Για μένα, καλοκαίρι χωρίς ένα δροσερό παγωτό, δε νοείται! Και αν η σκέψη των θερμίδων ή της ζάχαρης παρεμβάλλεται δυσάρεστα σε αυτό το σκηνικό, απλά διώξτε τη, κάνοντας τη σωστή επιλογή παγωτού και κολυμπώντας λίγα μόνο λεπτά παραπάνω κάθε μέρα!

 

Όλα ξεκινάνε από τη σκέψη

Συχνά,  στις διαιτολογικές συνεδρίες μου, βλέπω άτομα που, προκειμένου να αποφύγουν τις θερμίδες, καταφεύγουν στη λύση του να μην φάνε καθόλου παγωτό όλο το καλοκαίρι. Αυτό, βέβαια, έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να τους γυρίσει boomerang, αφού στέρηση στη στέρηση…στην πρώτη στιγμή αδυναμίας θα υποκύψουν και θα φάνε σχεδόν βουλιμικά ό,τι γλυκό βρεθεί μπροστά τους, παίρνοντας μαζεμένες όλες εκείνες τις θερμίδες που είχαν γλιτώσει, αποφεύγοντας το παγωτάκι.

Έχει συμβεί και σε εσάς, έτσι δεν είναι;

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί, όταν δεν ικανοποιείτε την βιολογική ανάγκη σας για γεύση το σώμα σας αντιδρά..με πολλούς τρόπους: νεύρα, δυσαρέσκεια, πονοκέφαλο, υπερκατανάλωση άλλου φαγητού. Και στην περίπτωση των ατόμων με διαβήτη οποιαδήποτε υπέρμετρη (βουλιμική) κατανάλωση φαγητού έχει σημαντικές προεκτάσεις στην απορρύθμιση του σακχάρου αίματος, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι και το σωματικό βάρος, ιδιαίτερα το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, δυσχεραίνει τη διαχείριση του διαβήτη. Ως εκ τούτου, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να φάτε ένα παγωτό, φροντίζοντας όμως να επιλέξετε σωστά.  Ισορροπία θρεπτικών συστατικών, όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη και μέτρο στη μερίδα και τη συχνότητα κατανάλωσης είναι η απάντηση για όσους πάσχουν από διαβήτη.

 

Ισορροπημένη επιλογή παγωτού

Επιλέξτε ένα παγωτό που συνδυάζει γεύση με τις λιγότερες δυνατές θερμίδες από όλα τα θρεπτικά συστατικά.  Δεν έχετε λοιπόν, παρά να παρατηρήσετε τις ετικέτες.  Συνήθως, αυτό που ανεβάζει τις θερμίδες στα παγωτά είναι η ζάχαρη και τα λιπαρά.  Επιλέξτε λοιπόν, το παγωτό που έχει τα χαμηλότερα.  Και ενώ για τη ζάχαρη είναι ευνόητο ίσως ότι ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος, είναι εξίσου σημαντικό για τα άτομα που πάσχετε από διαβήτη να θυμάστε 2 πράγματα:  τα λιπαρά μειώνουν το γλυκαιμικό φορτίο του παγωτού (άρα το να διαλέξετε 0% δεν είναι τόσο συνετή λύση),  αλλά τα πολλά ζωικά λιπαρά μέσα στην ημέρα δεν βοηθάνε το καρδιαγγειακό.

 

Μια σπουδαία ανακάλυψη των τελευταίων ετών είναι η στέβια- που προσφέρει φυσική γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες.  Πλέον, όσα άτομα πάσχετε από διαβήτη είστε εξοικειωμένοι με τις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες ότι δεν ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος, ενώ και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία τις περιλαμβάνει στις συστάσεις της. Οι γλυκοζίτες στεβιόλης- έτσι λέγονται οι γλυκαντικές ύλες της στέβιας- πολύ πρόσφατα ανακάλυψα ότι έχουν αξιοποιηθεί και στην παγωτοβιομηχανία, προσφέροντας προϊόντα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα πλήρη σε ζάχαρη και θερμίδες παγωτά. Παρόλο που έχουν μόνο 158 kcal ανά κυπελλάκι. Ένα παγωτό που περιέχει ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, πόσο μάλλον αν ορισμένες από αυτές προέρχονται από μια φυσική πηγή όπως η στέβια, αποτελεί σύμμαχο στη διατήρηση του βάρους, αλλά και της γεύσης.

 

Πώς θα κάψετε τις θερμίδες ενός παγωτού;

Έστω ότι επιλέξατε το παγωτού με τις 158 kcal. Για να τις κάψετε, αρκεί μία ακόμη βουτιά για χαλαρό κολύμπι 30 λεπτών ή 13 λεπτά κυνηγητό με τα παιδιά σας ή 40 λεπτά δουλειές στο σπίτι. Αν όμως επιλέγατε ένα παγωτό των 500 kcal θα θέλατε 70 παραπάνω λεπτά κολύμπι, μισή ώρα παραπάνω κυνηγητό με τα παιδιά και 50 παραπάνω λεπτά δουλειές στο σπίτι.  Οι χρόνοι αυτοί αφορούν σε έναν μέσο υγιή ενήλικα με φυσιολογικό βάρος, ανάλογα πόσο απέχετε από αυτό, μπορεί να σας αντιστοιχούν μεγαλύτεροι ή μικρότεροι χρόνοι. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό, αντί να έχετε τύψεις που απολαύσατε ένα πολύ ωραίο παγωτό… απλά, να κάψετε τις θερμίδες αποκαθιστώντας την ισορροπία στο ενεργειακό ισοζύγιο.

 

Πλέον, έχετε το διατροφικό κριτήριο για να επιλέξετε σωστά, αλλά και να απολαύσετε ξέγνοιαστα το καλοκαίρι σας, όπως όταν ήσαστε παιδιά.
Καλό καλοκαίρι!