Διαβήτης και ταμπού στην αντισύλληψη

177

Πόσο ασφαλής είναι η ορμονική αντισύλληψη;  Ποια μέθοδο είναι καλύτερα να συστήσουμε σε γυναίκες με Διαβήτη.

Φυσικά, η αντισύλληψη είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας και ειδικά για τις γυναίκες με διαβήτη, δε φαίνεται από τις υπάρχουσες κυρίως επιδημιολογικές μελέτες καμία επιπλέον επιβάρυνση στο καρδιαγγειακό ή οποιονδήποτε άλλο κίνδυνο σχετίζεται με αυτόν καθεαυτό το Σακχαρώδη Διαβήτη.

Είναι πιθανόν κάποιες μέθοδοι να δημιουργήσουν ανωμαλίες στη ρύθμιση του σακχάρου (κυρίως ενέσεις depot, αντισυλληπτικά δισκία σπανιότερα- συχνά διορθώνεται με την αλλαγή σκευάσματος και πιο σπάνια ενδομήτριες συσκευές IUD με προγεστερόνη – διορθώνεται με την αφαίρεση).

Μπορούν οι γυναίκες με διαβήτη να λαμβάνουν με ασφάλεια ορμονική αντισύλληψη, όπως συσκευές ενδομήτριες ή εμφυτεύματα κάτω από την επιδερμίδα;

Απολύτως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που συνεγράφη από έναν καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Davis Health System (περιοδικό Diabetes Care).  Η μελέτη ανάλυσε πρόσφατα στοιχεία από δέκα χρόνια παρακολούθησης και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη που χρησιμοποιούν τις περισσότερες μορφές της ορμονικής αντισύλληψης δεν έχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια ή άλλα θρομβωτικά επεισόδια.

Πολλοί γιατροί δεν προσφέρουν στις διαβητικές γυναίκες την επιλογή της ορμονικής αντισύλληψης, λόγω ανησυχιών ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επεισοδίων που σχετίζονται με την καρδιά, συλλογικά γνωστών ως θρομβοεμβολικά.

Εξετάζοντας τα δεδομένα 2002-2011 για περίπου 150.000 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εμφάνιση των εγκεφαλικών, καρδιακών ή θρομβοεμβολικών επεισοδίων  ήταν χαμηλή, περίπου 6,3 περιστατικά ανά 1.000 γυναίκες, ανά έτος.

Οι ορμονικές επιλογές αντισύλληψης με τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης θρομβοεμβολής ήταν ενδομήτριες  συσκευές και τα κάτω-από το δέρμα- εμφυτεύματα προγεστερόνης. Ποσοστά υψηλότερα ήταν μεταξύ των γυναικών που χρησιμοποίησαν το αντισυλληπτικό έμπλαστρο.

Το μήνυμα της μελέτης είναι, πως οι κλινικοί πρέπει να ξεπεράσουν την ιδέα ότι ο έλεγχος των γεννήσεων σημαίνει ακριβώς μόνο το «χάπι». Είναι, επίσης, σημαντικό να σταματήσει το ταμπού πως γυναίκα με Διαβήτη καλό είναι να αποφύγει την ορμονική αντισύλληψη. Υπάρχουν επιλογές που είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές για όλες τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που πάσχουν από διαβήτη.

Γνωρίζοντας πως αντισύλληψη και κάπνισμα αποτελούν καταστροφικό συνδυασμό, σημαντική προσοχή  χρειάζεται στις γυναίκες που εμφανίζουν μία ή κάποιες από τις επιπλοκές του Σακχαρώδους Διαβήτη (νεφρική ανεπάρκεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, κλπ)

Η μελέτη ονομάζει επίσης “ανησυχητικό” ότι περίπου το 72% των διαβητικών γυναικών που μελετήθηκαν δεν έλαβαν καμία συνταγογραφούμενη αντισύλληψη.

“Ο χρόνος εγκυμοσύνης είναι κρίσιμος για τις γυναίκες με διαβήτη. Καλό είναι να διασφαλιστεί ότι ο διαβήτης είναι υπό καλό έλεγχο, τουλάχιστον 2-3 μήνες προ της κύησης, επειδή τα υψηλά σάκχαρα μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης γενετικών ελαττωμάτων.

ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το θέμα του ελέγχου των γεννήσεων, σε σχέση ιδίως με το διαβήτη τύπου 1, ήταν πάντα ένα δύσκολο θέμα με αντιφατικά αποτελέσματα. Οι ορμόνες είναι γνωστό ότι έχουν αντίκτυπο στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά οι ορμόνες επηρεάζουν τον καθένα διαφορετικά. Έτσι, από την άποψη της αντισύλληψης, τι λειτουργεί καλά για ένα άτομο μπορεί να είναι εντελώς λάθος για κάποιο άλλο.

Χρειάζεται συνεργασία και εξατομίκευση και φυσικά ενημέρωση, ιδίως στις νεώτερες ηλικίες, ώστε ένα ταμπού να μετατραπεί σε δικαίωμα.