Η συμβολή των Ανθο – Ιαμάτων στη ψυχολογία του πάσχοντα απο Διαβήτη

111

Το σύστημα των 38 ιαμάτων Μπαχ δημιουργήθηκε γύρω στα 1930 από τον Άγγλο Γιατρό Έντουαρντ Μπαχ.

“Τα λουλούδια μπορούν να γίνουν το μέσο για να κατευθύνει ο άνθρωπος τις σκέψεις και τα συναισθήματά του προς την κατεύθυνση που αυτός επιλέγει”, αυτό διαπίστωσε ο Ε. Μπαχ μέσα από τις ανακαλύψεις του και αποτελεί τη βάση και το δώρο της Aνθοθεραπείας με τα ιάματα Μπαχ για εμάς.

 

Τα ιάματα προκύπτουν από την τοποθέτηση ώριμων υγιών ανθέων συγκεκριμένων λουλουδιών-δέντρων σε νερό και την έκθεσή τους στον ήλιο για ορισμένες ώρες.  Φέρονται και συντηρούνται σε μπράντυ. Λαμβάνονται από το στόμα με μορφή σταγόνων.

Τα ανθοϊάματα Μπαχ αποτελούν ένα ήπιο και αποτελεσματικό μέσο στήριξης και ενδυνάμωσης του ψυχισμού και της προσωπικότητας και βελτίωσης της διάθεσης.

Μπορούν να βοηθήσουν στη συνειδητοποίηση του τι ακριβώς συμβαίνει μέσα μας.  Σημαντικό στη διαδικασία της αυτογνωσίας.

 

Συνδυάζονται με πολύ καλά αποτελέσματα και χωρίς παρενέργειες με όλες τις συμβατικές και εναλλακτικές μεθόδους.

Λαμβάνονται άφοβα από όλες τις ηλικίες (βρέφη, παιδιά, εφήβους, ενήλικες, ηλικιωμένους) και τις ευαίσθητες ομάδες.

Τα ιάματα Μπαχ είναι δημοφιλή σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου και αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα μέσα για την εξισορρόπηση ενός μεγάλου αριθμού προβλημάτων, που αφορούν το ψυχισμό μας στην καθημερινότητα.

H συμβολή των ιαμάτων στη στήριξη  των ατόμων στα οποία διαγιγνώσκεται διαβήτης, μπορεί να αποβεί καθοριστικής σημασίας στο κομμάτι της ενδυνάμωσης του ψυχισμού τους, καθώς και των συγγενών τους προσώπων.

 

Πώς αλήθεια τα ιάματα μπορούν να βοηθήσουν στο μείζον αυτό πρόβλημα της εποχής μας, το διαβήτη;

Από τη θέση της ανθοθεραπεύτριας και κατόπιν προβληματισμού πάνω στο ψυχοσυναισθηματικό κομμάτι όσων εμφανίζουν διαβήτη  και των οικογενειών τους, κατέληξα σε ορισμένα  ανθοϊάματα σαν μια εναλλακτική -συμπληρωματική πρόταση για την αντιμετώπιση του.

 

1.  ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΧΩ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΟΚ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ 

Η ανακοίνωση στο άτομο που υποβάλλεται σε εξετάσεις και έχει εμφανίσει συγκεκριμένα συμπτώματα ότι έχει διαβήτη, προκαλεί ένα έντονο σοκ σε μια πρώτη φάση, καθώς και πυροδοτεί στη συνέχεια συναισθηματικές αντιδράσεις που μπορούν να απαλυνθούν με τα εξής ιάματα:

STAR OF BETHLEHEM:  για την απάλυνση των συμπτωμάτων του σοκ, πρόκειται για το κατεξοχήν ίαμα για το σοκ.

RESQUE REMEDY:  για τον τρόμο που μπορεί να προκύψει από την ανακοίνωση των δυσάρεστων νέων.  Κατευναστικό για το νευρικό σύστημα.

GORSE:  για το αίσθημα της απελπισίας.

WILLOW:  για την πικρία και την αδικία – για τις σκέψεις και τα συναισθήματα «του γιατί σε μένα».

WILD ROSE:  δίνει επιμονή στην προσπάθεια και ωθεί το ψυχισμό στο να μην παραιτηθεί από την εύρεση λύσεων.

ΗΟLLY:  για τη ζήλια για τους άλλους,  που έχουν καλύτερη υγεία.

WALNUT:  για την προσαρμογή στη μεταβατική κατάσταση.

GENTIAN:  για την απαισιοδοξία, δίνει θετικότητα και υπομονή βοηθώντας το ψυχισμό να μην «τα βλέπει μαύρα».

ΜIMULUS:  για τις φοβίες που προκύπτουν μέσα στην καθημερινότητα, αν γινόμαστε υπερπροστατευτικοί με τους εαυτούς μας, μη μας τύχει το ένα και το άλλο συμβάν τώρα που έχουμε αυτό το πρόβλημα του διαβήτη, πολύ βοηθητικό για τα παιδιά με διαβήτη που έχουν ανησυχία για το πρόβλημά τους, καθώς και της οικογένειάς τους.

 

2.  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΟΚ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΔΙΑΒΗΤΗ

STAR OF BETHLEHEM:  για την απάλυνση του άγχους και του σοκ.

RED CHESTNUΤ:  για τη μετρίαση της ανησυχίας για τον κοντινό μας που έχει διαβήτη.

MIMULUS:  για τις ανησυχίες και τους φόβους για τους οικείους, το αν θα τα καταφέρουν, μην τους συμβεί κάτι εφόσον είναι ευάλωτοι με την εμφάνιση του διαβήτη, για την υπερπροστατευτική στάση μας απέναντι σε αυτούς που περιορίζει την ελευθερία κινήσεων στην καθημερινότητα.

GORSE:  για την απελπισία που αισθάνεται κάποιος, όταν ένας οικείος του αντιμετωπίζει κάτι τόσο σοβαρό που συνοδεύει ολόκληρη τη ζωή του.  Σημαντικό για την κατάθλιψη που ενδέχεται να προκύψει σε μέλη της οικογένειας.

WILLOW:  για την αδικία «γιατί σε μας».

GENTIAN:  για την απογοήτευση, για την επιμονή, την υπομονή και την ανάπτυξη θετικότητας που βοηθάει στην ανεύρεση λύσεων.

ΗOLLY:  για τη ζήλια για εκείνους που δεν τους έχει τύχει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα.

WALNUT:  για την προσαρμογή στη νέα κατάσταση.

 

3. ΞΑΦΝΙΚΑ ΧΑΝΩ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ

Ας δούμε τι μας προτείνουν τα ιάματα για τη στήριξη του ψυχισμού, έτσι ώστε το άτομο  που χάνει την δουλειά του και νιώθει να αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει το άγχος που προκύπτει.

STAR OF BETHLLEEM:  για την απάλυνση του σοκ, είναι το ίαμα που παρηγορεί την ψυχή.

PINE:  για τις ενοχές που μπορεί αισθάνεται το άτομο  και την πίεση ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις οικονομικές του υποχρεώσεις,  καθώς και τη ντροπή που προκύπτει από  την υποβάθμιση της κοινωνικής του θέσης.  Αν το άτομο σκέφτεται πως θα εμφανιστεί σε εκδηλώσεις κοινωνικές δεν το κάνει, επειδή π.χ. χρωστάει σε κάποιους λεφτά, το pine θα το ανακουφίσει άμεσα.

AGRIMONY:  για τους «κλειστούς» χαρακτήρες, το άτομο που το λαμβάνει έρχεται σε επαφή με τα ίδια τα συναισθήματα που προσπαθεί να αποφύγει μέσω της εκτόνωσης, όπως τσιγάρο, αλκοόλ, ναρκωτικά, φαγητό, καθώς και «ανοίγει» ώστε να μοιραστεί τις έννοιές του με τους άλλους. Αποφορτίζεται από την ψεύτικη εικόνα του να φαίνεται καλά, καθώς και από το φόβο του τι θα πουν οι άλλοι.

LARCH:  για την τόνωση της αυτοπεποίθησης, πολύ σημαντικό για όποιον αποτυγχάνει, ώστε να αισθάνεται ότι είναι ικανός και μπορεί να τα καταφέρει ξανά.

RED CHESTNUT:  για να μην ανησυχεί ότι θα στεναχωρεί τους δικούς του με την αποτυχία του και με τις αντίξοες συνθήκες που προέκυψαν και που ενδέχεται να ακολουθήσουν μετά από αυτήν.

MILMULUS:  για την  ανησυχία και το φόβο αν θα τα βγάλει πέρα οικονομικά, όπως αν θα μπορέσει να στηρίξει τους δικούς του.

SWEET CHESTNUT:  για το βαθύ φόβο «ότι φεύγει η γη κάτω από τα πόδια μου», ότι  δεν έχω από κάπου να πιαστώ, για το αίσθημα του κενού.

GENTIAN:  δίνει θετικότητα στο μυαλό, βοηθάει στον περιορισμό των μαύρων σκέψεων και στο ότι μπορούν και πάλι να προκύψουν λύσεις.  Πολύ σημαντικό όταν οι συνθήκες της ζωής υποβαθμίζονται., στηρίζει το αίσθημα της αισιοδοξίας.

GORSE:  αν το άτομο αισθάνεται απελπισία.

WILLOW:  για την πικρία , το θυμό, την αδικία.

WALNUT:  για την προσαρμογή στη μεταβατική κατάσταση.

WILD ROSE:  για όσους τείνουν να παραιτηθούν, δίνει στο άτομο την επιμονή στο να συνεχίσει να αγωνίζεται.

CHERRY PLUM:  αν  άνθρωπος νιώθει ότι κινδυνεύει να χάσει το μυαλό του από τη συναισθηματική ένταση.  Διευκολύνει στη διαχείριση των έντονων ακραίων συναισθημάτων που μπορεί να προκύψουν μετά από μια επαγγελματική αποτυχία.

WARATAH (από τα Αustralian bush flowers ):  δίνει στον άνθρωπο που το λαμβάνει όλο το κουράγιο και τη δύναμη για να αντιμετωπίσει καταστάσεις που ξεπερνούν τα όριά του και τείνουν να τον αποτελματώσουν.

 

Η λήψη των ιαμάτων παράλληλα με μια συμβουλευτική προσέγγιση, μπορούν να δώσουν γρήγορα και πολύ καλά αποτελέσματα στο άτομο που αποτυγχάνει επαγγελματικά και μπορούν να δράσουν πολύ ικανοποιητικά στη σύνδεση της αποτυχίας με την εμφάνιση διαβήτη. Ειδικά στους άνδρες,  που ο ρόλος τους είναι στενά συνυφασμένος με την επαγγελματική και οικονομική τους θέση, τα ιάματα μπορούν να λειτουργήσουν με πολύ θετικό τρόπο σε περίπτωση αποτυχίας.