Ας έρθει το καλοκαίρι στα «πόδια μας»

1754
καλοκαίρι

Ξεπερνώντας μια δύσκολη εποχή για όλους μας, μετά την καραντίνα του covid-19 και διανύοντας μια περίοδο υψηλής προφύλαξης από τον ιό,  όλοι βιώσαμε φόβο και  άγχος που σε πολλές περιπτώσεις κατέβαλε ψυχικά τους ανθρώπους και ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ήρθε λοιπόν το καλοκαίρι να μας θυμίσει πράγματα που ξεχάσαμε, ένα από αυτά είναι η φροντίδα των κάτω άκρων.

Αρχικά να μην ξεχνάμε πως ένα υγιές πόδι είναι ένα όμορφο άκρο.

Τα πόδια μας πολλές φορές αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη υγεία του οργανισμού, πόδια που πονούν για διάφορους λόγους (κάλους, σκληρύνσεις, νύχια που μπαίνουν στο δέρμα, μύκητες στο δέρμα και τα νύχια) κάνουν δυσχερή τη βάδιση και μειώνουν την ποιότητα ζωής του ατόμου.

 Καθημερινή υγιεινή και ενυδάτωση

Πρώτο μέλημα όλων πρέπει να είναι η καθημερινή φροντίδα του ποδιού μας, ένα ποδόλουτρο για λίγα λεπτά το βράδυ ανακουφίζει από την κούραση της ημέρας τα πρησμένα πόδια και παράλληλα τα ενυδατώνει.  Οι διαβητικοί ασθενείς πρέπει να δοκιμάζουν την θερμοκρασία του νερού, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά τους 32-34°C , γιατί λόγω της μειωμένης αισθητικότητας, η αίσθηση του θερμού ενδεχόμενα να μην γίνεται αντιληπτή.  Κατόπι, πρέπει σε όλες τις περιπτώσεις να γίνεται ένα προσεκτικό σκούπισμα και ιδιαίτερα στις μεσοδακτύλιες πτυχές, μια περιοχή που μπορεί να παραμείνει υγρή και να συμβάλει στην ανάπτυξη μυκήτων στο δέρμα, αυτοί με την σειρά τους λόγω τις διάβρωσης που θα δημιουργηθεί μπορεί να εξελιχθούν σε έλκη.  Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό  να ελέγχουν καθημερινά την κατάσταση των ποδιών τους είτε μόνοι με τη βοήθεια ενός καθρέφτη είτε ζητώντας το από οικείο πρόσωπο. Σημαντική είναι η επάλειψη της ραχιαίας επιφάνειας του ποδιού με αντιηλιακό. Τέλος, η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας σε όλο το πόδι ( εκτός των μεσοδακτύλιων) για να διατηρηθεί η ελαστικότητα του δέρματος και να προληφθεί η ξηροδερμία.

Έλεγχος των υποδημάτων

Συχνός έλεγχος των υποδημάτων, αποφυγή πολύωρης υπόδησης με ακατάλληλα υποδήματα, ανάμεσα σε αυτά οι σαγιονάρες, οι οποίες δεν δίνουν τη σωστή υποστήριξη της ποδικής καμάρας και της πτέρνας και σε πολλές περιπτώσεις είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση κακώσεων, τόσο του δέρματος όσο των συνδέσμων και των τενόντων.

Όχι στην ανυπόδητη βάδιση

Ποιος δεν έχει συνδυάσει το καλοκαίρι  με το περπάτημα στην ακροθαλασσιά;  Δυστυχώς, όσο ανέμελο και αν φαντάζει αυτό το σκηνικό, κρύβει κινδύνους για όλους.  Προσβολή από μύκητες, πάτημα  αιχμηρού αντικειμένου και στις περιπτώσεις των διαβητικών ασθενών με διαβητική νευροπάθεια, έλλειψη αισθητικότητας, κίνδυνο εγκαύματος από την καυτή άμμο και τραυματισμού από οτιδήποτε αιχμηρό κρύβει η αμμουδιά. Προτιμήστε παπουτσάκια θαλάσσης και πλύνετε σχολαστικά τα πόδια από την άμμο αμέσως μετά.

Σωστή φροντίδα και θεραπεία παθήσεων του ποδιού

Εμπιστευτείτε τους ειδικούς επιστήμονες υγείας για την πρόληψη και τη θεραπεία προβλημάτων στα κάτω άκρα. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να  επισκέπτονται ποδολόγο για τον έλεγχο των ποδιών τους και τη σωστή φροντίδα σε προβλήματα ονύχων (μυκητιάσεις – εισφρύσεις ονύχων), προβλήματα του δέρματος (κάλους – υπερκερατώσεις – διαβητικό πόδι ) και  σε προβλήματα ορθοπεδικά / εμβιομηχανικά (πλατυποδία – τενοντίτιδες – λειτουργικές και ανατομικές ανωμαλίες).

Διαβάστε επίσης / Καλοκαίρι: Προσοχή στα πόδια σας

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!