Πώς θα πάμε φέτος διακοπές; Όροι και κανόνες

1952
διακοπές

Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο κορωνοϊός θα είναι μαζί μας το φετινό καλοκαίρι. Είμαστε όλοι ευάλωτοι, περισσότερο όμως οι συνάνθρωποί μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Το 2020 ξεκίνησε με προσδοκίες και αισιοδοξία για τη χώρα μας σε κάθε επίπεδο. Τίποτα δεν προμήνυε την παγκόσμια υγειονομική πρόκληση που μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα κατάφερνε να ανατρέψει τους ρυθμούς και τις συνθήκες της ζωής μας.

Σήμερα, έπειτα από 4 δύσκολους μήνες βρισκόμαστε μπροστά στο πολυπόθητο ελληνικό καλοκαίρι με αγωνίες, προβληματισμούς, μα πάνω απ’ όλα με τεράστια ανάγκη να χαρούμε τις πλούσιες ομορφιές του τόπου μας.

Το στοίχημα; Να παραμείνουμε ασφαλείς, να μην χάσουμε τα όσα με τόσες θυσίες κερδίσαμε. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο κορωνοϊός θα είναι μαζί μας το φετινό καλοκαίρι. Είμαστε όλοι ευάλωτοι, περισσότερο όμως οι συνάνθρωποί μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Οφείλουμε όλοι να προσέχουμε, ιδιαίτερα το επόμενο τρίμηνο που θα βρεθούμε σε κάποιο μέρος της Ελλάδας για τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Ταξίδι. Είναι πιθανό, ιδιαίτερα όσοι διαμένουμε σε αστικά κέντρα, να μετακινηθούμε με κάποιο μέσο προς κάποιον καλοκαιρινό προορισμό. Με προσοχή. Αν υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης με ιδιωτικό μέσο, η προστασία μας είναι σχετικά ελεγχόμενη. Βασικά μας εφόδια θα πρέπει να είναι η μάσκα και το αντισηπτικό χεριών. Φροντίζουμε να έχουμε ανοικτά παράθυρα όσο  περισσότερο γίνεται και περιορίζουμε τη χρήση κλιματιστικού. Καλό είναι πριν το ταξίδι να έχει προηγηθεί καλός έλεγχος και συντήρηση του οχήματος.

Aν ταξιδεύουμε με μέσο μαζικής μεταφοράς, τηρούμε απόσταση 1,5 μέτρου το λιγότερο από τους άλλους επιβάτες, φοράμε υποχρεωτικά μάσκα και δεν αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Καθαρίζουμε καλά τα χέρια μας αφού πιάσουμε κοινόχρηστα πόμολα, καθίσματα, εισιτήρια, κάρτες, χρήματα. Αν έχουμε συμπτώματα αδιαθεσίας συμβατά με τη λοίμωξη του κορωνοϊού, όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, είναι προτιμότερο να αναβάλουμε για μερικές ημέρες το ταξίδι μας, να παρακολουθήσουμε την κατάσταση και να συμβουλευθούμε τον ιατρό μας.

Διαμονή: Το ιδανικό είναι να επισκεφθούμε τον τόπο καταγωγής μας, όπου πιθανότατα υπάρχει κάποιο οίκημα για να μείνουμε. Στην περίπτωση όμως που αυτό δεν είναι δυνατό, επιλέγουμε ήσυχους και όχι πολυσύχναστους προορισμούς. Καλό είναι να μείνουμε σταθερά σε ένα κατάλυμα για όλη τη διάρκεια των διακοπών μας, τηρώντας πάντα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Προτιμάμε δωμάτια με φυσικό αερισμό και αποφεύγουμε όσο γίνεται τη χρήση κλιματιστικού ή ανεμιστήρα. Είναι προτιμότερο να πίνουμε συχνά δροσερά υγρά ή να κάνουμε δροσερά ντους. Τα σεντόνια και οι πετσέτες πρέπει να είναι καθαρά. Η καθημερινή αλλαγή των σεντονιών καλό είναι να αποφεύγεται, εκτός αν λερωθούν. Οι ένοικοι του δωματίου καλό είναι να μην παραμένουν στο χώρο κατά τη διάρκεια καθαρισμού από το προσωπικό καθαριότητας.

Εστίαση: Το φαγητό των διακοπών είναι και θα πρέπει να παραμείνει απόλαυση! Σε όλους τους χώρους εστίασης τηρούμε πάντα τα μέτρα προστασίας. Καθόμαστε σε απόσταση από τα διπλανά τραπέζια, πλένουμε οπωσδήποτε τα χέρια μας πριν από το φαγητό και μετά, με νερό και σαπούνι όποτε είναι εφικτό ή με χρήση αντισηπτικού εφ’ όσον τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα. Κρατάμε τα χέρια μας μακριά από το πρόσωπο όσο γίνεται, χρησιμοποιούμε χαρτοπετσέτες για να σκουπιστούμε (όχι υφασμάτινες), τις οποίες τοποθετούμε στην άκρη με προσοχή για να πεταχτούν. Προτείνεται η χρήση πλαστικοποιημένων καταλόγων στα καταστήματα εστίασης και η χρήση καλυμμάτων τραπεζιού (τραπεζομάντηλα) μιας χρήσεως.

Αποφεύγουμε τη χρήση αυτόματου στεγνωτήρα χεριών με χρήση αέρα στους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής και προτιμούμε τη χρήση ποδοκίνητων κάδων απορριμμάτων.

Καλές και ασφαλείς διακοπές!!!!!

Διαβάστε επίσης / Καλοκαιρινές διακοπές και σπορ παρέα με το διαβήτη στην εποχή του κοροναϊού

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!