Πρόληψη στη σεξουαλική υγεία της γυναίκας

60

Η γυναίκα στα χρόνια της ζωής της, δεν πρέπει να ξεχνά την ανάγκη της να προλαμβάνει παρά να θεραπεύει. Αυτό, την οδηγεί στο δρόμο μιας συνεχούς αναζήτησης σε συνεργασία με το γυναικολόγο της και τις οδηγίες που πρέπει να τηρεί με ευλάβεια από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. Πολλές φορές τίθεται το ερώτημα από τη μητέρα της, σε ποια ηλικία πρέπει ένα κορίτσι να επισκεφθεί για πρώτη φορά το γυναικολόγο και κάθε πότε μια γυναίκα μεγαλώνοντας, οφείλει να επισκέπτεται και γιατί το γιατρό της.

Από την περίοδο της ήβης, που οι ορμόνες ξυπνούν και διαφοροποιούν το σώμα της έφηβης και προτού ανοίξει η σεξουαλική της ζωή, η μητέρα του κοριτσιού οφείλει να την οδηγήσει στο γυναικολόγο εμπιστοσύνης  της, προκειμένου η νεαρή γυναίκα να αρχίσει να συνειδητοποιεί την ανάγκη της τακτικής παρακολούθησης και φροντίδας των σωματικών αλλαγών που δέχεται.

Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο της παρθένας, αυξάνει την προληπτική αγωγή που αρχίζει να υιοθετεί στη ζωή της, ενώ ο γιατρός της θα την καθοδηγήσει σωστά και υπεύθυνα, για το τι πρέπει να γνωρίζει στις επερχόμενες αλλαγές και στην εμμηνορρυσία που άρχισε να δείχνει την ορμονική της ενεργοποίηση.

Δε θεωρείται τολμηρό βήμα η επίσκεψη της μικρής γυναίκας με τη μητέρα της στο γυναικολόγο ούτε είναι υπερβολή ο γυναικολόγος να της μιλήσει σοβαρά και υπεύθυνα γι΄αυτά που προϋποθέτουν τη σεξουαλική της υγεία.

Σε πολλές δε περιπτώσεις, η μητέρα, από φόβο να μην οδηγήσει πρωιμότερα το άνοιγμα της σεξουαλικής ζωής της κόρης της, δεν την οδηγεί στο γυναικολόγο, για να μη θεωρηθεί αυτή η συμπεριφορά  ως πράσινο φως για τη σεξουαλική ενεργοποίησή της.

Βασική παράμετρος είναι  η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση για τις μεθόδους αντισύλληψης που μια γυναίκα μπορεί να ακολουθήσει, ελέγχοντας τη γονιμότητά της, έτσι ώστε να προφυλαχθεί από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Η αντισυλληπτική μέθοδος που η έφηβη οφείλει να γνωρίζει σωστά, καθώς και  η μητέρα της ως θετικός ενισχυτής, είναι εκείνη του αντισυλληπτικού χαπιού, εφόσον η σεξουαλική ζωή της είναι αυστηρά μονογαμική με σταθερό και αυστηρά μονογαμικό σύντροφο.

Πρέπει να γνωρίζει επίσης, τα θετικά ευεργετήματα που προσφέρει η μέθοδος αυτή και να απομυθοποιήσει φόβους που έχουν χρεώσει ανεύθυνες απόψεις, την αντισυλληπτική μέθοδο του χαπιού- φυσικά χορηγούμενο κάτω από ιατρικές προϋποθέσεις που ο γυναικολόγος καθορίζει στον κλινικό και παρακλινικό έλεγχο. Δεδομένου ότι, η χώρα μας είναι η τελευταία στη χρήση αντισυλληπτικού χαπιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνοντας την άγνοια της εφήβου και την άρνηση της μητέρας της, η ελληνική κοινωνία στη σύγχρονη αντίληψή της πρέπει να δεχτεί από τούς ιατρικούς φορείς και την πολιτεία, τη μεγάλη αξία και σημασία που έχει γενικότερα η αντισύλληψη στη ζωή της γυναίκας, αντίστοιχα στις ηλικιακές περιόδους της.

Μεγαλώνοντας η γυναίκα, έχοντας αναπτύξει πλήρη σεξουαλική ζωή, οι συχνές και τακτικές επισκέψεις στο γυναικολόγο της τη μαθαίνουν να σέβεται τον εαυτό της, να αγαπάει το σώμα της και να το φροντίζει, προλαμβάνοντας κάτι που μπορεί να απειλήσει τη ζωή της.

Μια γυναίκα μετά τα 18 της χρόνια, οφείλει να ψηλαφά τακτικά (μια φορά την εβδομάδα) τους μαστούς της και να παρατηρεί την αρχιτεκτονική δομή του στήθους της, καθώς και να πιέζει τη θηλή της καταγράφοντας μέσα στα χέρια της την καλή της υγεία.

Μετά τα 30 της χρόνια, η προληπτική της φροντίδα της προσφέρει τη δυνατότητα με τις οδηγίες του γιατρού της, τον απεικονιστικό έλεγχο που θα της δείχνει ότι είναι υγιής και δε θα φοβάται να κάνει τις εξετάσεις, όπως ο γιατρός ορίζει, έχοντας μάθει ότι κάθε χρόνος που κυλάει μέσα στη ζωή της είναι χρόνος υγείας και όχι απειλής προς την επερχόμενη αρρώστια.

Αναμφίβολα, η συστηματική και εξοικειωμένη επαφή με το σώμα της, την προστατεύει από τον καρκίνο, αλλά και από άλλες παθήσεις που πραγματικά δεν της ανατρέπουν τη ζωή, όταν έγκαιρα διαγνωσθούν και αντιμετωπιστούν.  Η σεξουαλική της υγεία, καθορίζει τη σεξουαλική της συμπεριφορά και ενισχύει σημαντικά την ποιότητα ζωής της και τη συντροφικότητά της.