Υποστροφή ή και ίαση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, γίνεται;

890

Τα τελευταία 50 χρόνια έχουμε πάνω από 700% αύξηση της νόσου.  Σύμφωνα με τις καταγραφές του ΝΗΑΝΕS (Κέντρο Έρευνας Εξέτασης Υγείας και Διατροφής), αυτό που έχει συμβεί τα τελευταία αυτά χρόνια είναι η αύξηση της κατανάλωσης των θερμίδων, κυρίως όμως με αύξηση των τροφίμων που περιέχουν σάκχαρα.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν τρώμε περισσότερο από αυτό που χρειάζεται; Αναγκάζεται να τροποποιεί τη λειτουργία του, προκειμένου να προφυλάσσει τα κύτταρά του από την περίσσεια τροφή. Αν για κάποιο λόγο σε ένα κύτταρό μας εισέλθει παραπάνω ενέργεια από αυτή που πρέπει, αυτό είναι καταστροφικό.  Ο οργανισμός λοιπόν προφυλάσσεται ρυθμίζοντας τη λειτουργία του, ώστε αυτό που περισσεύει να αποθηκευτεί στα μόνο κύτταρα που μπορούν να αποθηκεύουν:  τα λιποκύτταρα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω τροποποίησης στη γενετική του  (DNA) και οδηγεί σε αλυσίδα αλλαγών που έχουν σαν συνέπεια μια αρχική αύξηση της παραγόμενης ινσουλίνης, υπερεργασία του παγκρέατος, κόπωσή του και καταστροφή του και τελικά, ανεπάρκεια παραγωγής ινσουλίνης.  Όταν η τιμή του σακχάρου νηστείας είναι πάνω από 100, ήδη η καταστροφή έχει αρχίσει, όταν είναι πάνω από 126 το 50% ή και παραπάνω των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη έχει καταστραφεί.

Όσο πιο νωρίς λάβουμε τα μέτρα μας τόσο περισσότερο αυξάνουν οι πιθανότητες να προστατέψουμε τα εναπομείναντα σε λειτουργία κύτταρα και να ζήσουμε φυσιολογικά.

Και το θέμα είναι πολύ σοβαρό, γιατί ξέρουμε ότι ο διαβήτης μειώνει τα χρόνια ζωής μας. Αν στα 50 μας έχουμε διαβήτη, οι μελέτες δείχνουν ότι θα ζήσουμε 4-6 χρόνια λιγότερα… και αν αναπτύξουμε και καρδιακή νόσο, τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά, γιατί θα ζήσουμε 15-20 λιγότερα χρόνια…

Η έννοια της υποστροφής του ΣΔ σημαίνει φυσιολογικές τιμές χωρίς φάρμακα για τουλάχιστον 12 μήνες.  Η έννοια της ίασης, σημαίνει φυσιολογικές τιμές σακχάρου χωρίς φάρμακα για τουλάχιστον 60 μήνες.

Η υποστροφή ή και ίαση του διαβήτη δεν είναι, λοιπόν, θέμα φαρμακευτικής ρύθμισης.  Είναι επέμβαση στο πρωταρχικό αιτιολογικό αίτιο που προκάλεσε τη νόσο:  Αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς και τρόπου ζωής.

Η έγκαιρη ρύθμιση στον τρόπο ζωής μας και η άμεση επιστημονική παρέμβαση – πάντα υπό ιατρική παρακολούθηση – μπορούν να μας δώσουν τα χαμένα χρόνια πίσω.

Μελέτες που έχουν ήδη γίνει σε Αμερική, Καναδά, Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, δείχνουν ότι αυτό είναι εφικτό για αυτούς που το θέλουν.   Ειδικά διατροφικά προγράμματα, συνήθως με αρχική πλήρη υποκατάσταση των γευμάτων για μικρό χρονικό διάστημα και πάντα υπό ιατρική ρύθμιση και παρακολούθηση, βοηθούν τον οργανισμό να ξαναβρεί την ισορροπία του, άμεσα. Διορθώνουν τη λιπώδη διήθηση του ήπατος και ομαλοποιούν τη λειτουργία του παγκρέατος σε μόλις 8 εβδομάδες.   Μελέτη στην Αγγλία έδειξε υποστροφή της νόσου έως και 87%, με το 50% των συμμετεχόντων να απαλλάσσονται από τα φάρμακα του διαβήτη και το 68% από τα φάρμακα της πίεσης.   Στη μελέτη που έγινε στην Ελλάδα, η οποία συμπεριέλαβε 40 διαβητικούς, η μόλις 22 εβδομάδων παρέμβαση οδήγησε σε διακοπή ή/και σημαντική μείωση της φαρμακευτικής αγωγής στο 96,7% των συμμετεχόντων.

Συμπέρασμα:  Ο διαβήτης μπορεί να υποστρέψει ή ακόμη και να ιαθεί. Μπορεί να γίνει και σε σένα, αρκεί να το θέλεις.