Καλαμάρι Γεμιστό με Γαρίδες ή Καραβίδες

446

ΥΛΙΚΑ

Α. Για τη γέμιση

  • Περίπου 700γρ. καλαμάρι φρέσκο καλής ποιότητας
  • κουταλιές ελαιόλαδο
  • κουταλάκι γλυκού ρίγανη
  • 200γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες ή 8 καραβίδες
  • φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα

Β. Για τη σάλτσα

  • 150ml ελαιόλαδο
  • 3 1/2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • κουταλιά μουστάρδα ντιζόν
  • Λίγο φρέσκο δυόσμο
  • Πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε το καλαμάρι: Το γδέρνουμε και κατόπιν αφαιρούμε τα εντόσθια και τα πλοκάμια. Τα πλοκάμια τα κρατάμε στην άκρη.

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 2 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες γαρίδες. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα, προσθέτουμε το δυόσμο και το ξύσμα lime. Κρατάμε το ζωμό από τις γαρίδες στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου ή ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στο μάτι της κουζίνας.

Λαδώνουμε το καλαμάρι και από τις δύο μεριές. Τοποθετούμε το καλαμάρι στη σχάρα ή στο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, αλείφοντας το με λίγο λαδάκι επιπλέον για να μην ξεραθεί.

Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα πλοκάμια σε ξεχωριστό τηγάνι σε περίπου 1-1 ½ φλιτζάνι νερό. Προσθέτουμε 4 κουταλιές γαριδοζωμό.

Αφαιρούμε το καλαμάρι από το τηγάνι ή τη σχάρα, το ισιώνουμε με ένα μαχαίρι και το γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C (με αέρα).

Με πριονωτό μαχαίρι κόβουμε το καλαμάρι σε ροδέλες, πάχους 3 εκ. και τις τοποθετούμε σε μικρό, λαδωμένο ταψί μαζί με τα πλοκάμια. Ψήνουμε για 4-5 λεπτά.

Καθώς ψήνεται το καλαμάρι, χτυπάμε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, λίγο δυόσμο και πιπέρι, μέχρι να γίνει μία λεία σάλτσα.

Απλώνουμε λίγη σάλτσα σε 2 πιάτα. Τοποθετούμε 2 ροδέλες σε κάθε πιάτο με τα πλοκάμια τους δίπλα. Γαρνίρουμε με λίγο ξύσμα lime και σερβίρουμε.

Για ολους τους Διαβητικούς και μη….με αγάπη