ΦΛΕΡΤ : Η τέχνη της επικοινωνίας

599

Το φλερτ είναι η συμπεριφορά και ο τρόπος που ένας άνθρωπος εκφράζει και εκδηλώνει το ενδιαφέρον του προς κάποιο πρόσωπο.  Με άλλα λόγια μια τέχνη επικοινωνίας.

Παρόλα αυτά, το φλερτ δεν έχει πάντα ρομαντική ή σεξουαλική διάθεση, καθώς κύριος στόχος του είναι να μεταδώσει  το γέλιο, την καλή διάθεση και να ενισχύσει την παιχνιδιάρικη διάθεση και την επικοινωνία.  Η κατάκτηση δεν είναι πάντα η κατάληξη, αν και τείνει προς εκεί, όπως αναφέρει και το Savoir Vivre.

Το φλερτ αφορά κατά κύριο λόγο τον άλλον και θεωρείται επιτυχημένο όταν το άτομο που έχεις απέναντι σου νιώθει καλά και έχεις καταφέρει να το κάνεις να χαμογελάσει.

Όμως, στη σημερινή εποχή, οι άνθρωποι φοβούνται να φλερτάρουν και ταυτόχρονα παραπονιούνται ότι το φλερτ έχει χαθεί από τις ανθρώπινες σχέσεις.

Το φλερτ είναι το οξυγόνο των σχέσεων και οι σημερινές σχέσεις μοιάζουν εντελώς αφυδατωμένες, στερημένες από ζωντάνια και χρώμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνάνε τη ζωή τους μπροστά από μια τηλεόραση, ένα κινητό ή έναν υπολογιστή, μειώνοντας έτσι αισθητά τις πιθανότητές τους να γνωρίσουν κόσμο και να επικοινωνήσουν μαζί του.  Έχουν συνηθίσει να μένουν μόνοι τους.

Πού πήγε ο ρομαντισμός, η έμπνευση, η πρωτοβουλία των αντρών…δηλ. το φλερτ στο μπαρ, στο δρόμο, στο γυμναστήριο.. Γιατί η προσέγγιση είναι κατά κύριο λόγο διαδικτυακή, απρόσωπη, ωμή;

Πού πήγε η μαγεία του βλέμματος, τα πρώτα φιλιά, η επιθυμία της συνάντησης, το περπάτημα χέρι-χέρι, το κέρασμα στο ραντεβού από την πλευρά του άντρα, η ευχαρίστηση που νιώθεις όταν κάποιος έρχεται να σε βρει ή σε συνοδεύει στο σπίτι χωρίς να μοιράζει χιλιόμετρα ή να αναφέρει τη βενζίνη;

Σε κάνει να σκέφτεσαι ότι, ίσως, η ισότητα θα έπρεπε να υπάρχει μόνο στο χώρο εργασίας αλλά όχι σε θέματα καρδιάς .

Οι άντρες  έχουν σταματήσει να έχουν όρεξη για να προσπαθήσουν.  Οι γυναίκες τους κατηγορούν ότι δεν ξέρουν να φερθούν και να μιλήσουν σε μια γυναίκα, αλλά μήπως φταίνε και οι γυναίκες με τη συμπεριφορά τους, η τόση υπερπροσφορά του εύκολου, απρόσωπου σεξ;

Χάθηκαν οι άντρες;  Χάθηκαν οι γυναίκες;  Ίσως χάθηκε η υπομονή…Στην εποχή μας, ό,τι χαλάει δεν το φτιάχνουμε, το πετάμε.  Τα θέλουμε όλα γρήγορα και εύκολα.  Το γρήγορο, το εφήμερο, το στιγμιαίο.  Φταίει η τεχνολογία;  Η βιομηχανία του σεξ;  η ανθρώπινη επαφή που λιγοστεύει;

Παραλείπουμε το φλερτ, όπως τις διαφημίσεις πριν το αγαπημένο μας τραγούδι στο YouTube.  Περνάμε στο κυρίως θέμα.  Ερχόμαστε κοντά γρήγορα χωρίς να χτίσουμε ποτέ οικειότητα.  Σαν να διαβάζεις ένα μυθιστόρημα από τη μέση του βιβλίου, χωρίς την εισαγωγή του.  Προχωράς χωρίς να έχεις καταλάβει την υπόθεση.

Η διαφοροποίηση των ρόλων των δυο φύλων έχει μπερδέψει τα πράγματα.  Γυναίκες και άντρες είναι ίσοι πλέον παντού, αλλά στο κομμάτι του φλερτ οι γυναίκες έχουν γίνει ανεξάρτητες, επιθετικές, απαιτητικές και τρομακτικές.

Περιμένουν τους άντρες να τις διεκδικήσουν και από την άλλη πλευρά, όταν παίρνουν εκείνες πρωτοβουλία, αυτό μπορεί να θεωρηθεί απειλητικό και αποδυναμωτικό για έναν άντρα που μπορεί να νιώθει ότι δεν ξέρει πώς να φερθεί ή τις θεωρεί «εύκολες».

Ας μάθουμε, λοιπόν, να δείχνουμε ότι ενδιαφερόμαστε.  Ας προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε τη χαμένη γοητεία μιας δεξιότητας που καθιστά τις σχέσεις και τον έρωτα ως κάτι μαγικό, κάτι που αξίζει το χρόνο και την προσπάθειά σου.

Η αυτοπεποίθηση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας.  Αν δεν αρέσουμε στον εαυτό μας και δε νιώθουμε γοητευτικοί και ερωτεύσιμοι, δεν μπορούμε να το επικοινωνήσουμε και σε κανέναν άλλον.  Μη φοβάστε να χαμογελάσετε και να κοιτάξετε στα μάτια τον άλλον.

Διατηρήστε την παιχνιδιάρικη διάθεσή σας και την οπτική επαφή.  Αστειευτείτε και γελάστε.  Λειτουργεί πάντα στο να ξεκλειδώσει και το άτομο που έχετε απέναντι σας.

Μη διστάσετε να κάνετε κομπλιμέντα σχολιάζοντας τα θετικά σημεία που έχουν τραβήξει την προσοχή σας.  Σε όλους αρέσει να νιώθουν ότι τους θαυμάζουν και να τους το δείχνουν.

Ξεκινήστε μια συζήτηση, μιλώντας τόσο για τον εαυτό σας, χωρίς να πέσετε στην παγίδα της φλυαρίας και της περιαυτολογίας και ταυτόχρονα κάνοντας ερωτήσεις για το άλλο άτομο.

Εξίσου σημαντικό είναι να ψυχολογούμε τις αντιδράσεις των άλλων.  Αν το άτομο που φλερτάρετε δεν ανταποκρίνεται και δεν ενδιαφέρεται, αν συνεχίσετε το ενοχλείτε και το φέρνετε σε δύσκολη θέση.

Δεν γίνεται να είμαστε αρεστοί σε όλους και μια πιθανή απόρριψη δεν θα πρέπει να πυροδοτεί μια άσχημη αντίδραση ή μελλοντική αποφυγή προσέγγισης.

Ό,τι το αφήσεις, σε αφήνει.  Η καθημερινότητά μας είναι δύσκολη, αγχωτική, συχνά αντιερωτική.  Σε έναν κόσμο που δεν παράγει πια ήχους αλλά θόρυβο, είναι δύσκολο να πιστέψουμε στις μελωδίες.   Όμως μην ξεχνάμε ότι, ο ρομαντισμός και η αγάπη είναι μια σανίδα σωτηρίας για την ψυχοσωματική υγεία του σημερινού ανθρώπου.