Μαζί με το διαβήτη, πάμε καλοκαιρινές διακοπές και θα περάσουμε καλά!!

247

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που συνδέεται με ανεμελιά, χαλάρωση, ξεκούραση, παρέες και διασκέδαση. Το περιμένουμε όλοι μας και είναι αναγκαίο για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας.

Από την άλλη πλευρά, οι κανόνες για την καλή ρύθμιση του διαβήτη δεν αλλάζουν και πρέπει να τηρούνται, δηλαδή, να  είναι το πρωϊνό σάκχαρο περί τα 120 mg/dl και  2 ώρες μετά το φαγητό να είναι μικρότερο από το 180 mg/dl.  Έτσι, οι συνιστώσες της καλής ρύθμισης ισχύουν και για το καλοκαίρι, αν και υπάρχουν κάποιες τροποποιήσεις που θα αναφερθούν στη συνέχεια,

1. Άσκηση:  είναι αυξημένη στη διάρκεια του καλοκαιριού (κολύμπι, περπάτημα, παιχνίδια στη παραλία), που σημαίνει αν δεν τηρούνται τα γευματίδια θα είναι αυξημένη η πιθανότητα  υπογλυκαιμιών.

 

2. Διατροφή: Τα φαγητά του καλοκαιριού (γεμιστά, λαδερά ) προκαλούν μεταγευματική υπεργλυκαιμία, θέλουν μέτρο στην ποσότητα χωρίς να αποκλείονται.

  • Τα καλοκαιρινά φρούτα, οι χυμοί φρούτων, έχουν περιορισμούς στις ποσότητες και στην κατανομή στη διάρκεια της μέρας (δεν τρώμε όλες τις μερίδες των φρούτων μονομιάς).
  • Πίνετε πολύ νερό (1,5-2 λίτρα ημερησίως), ενώ τα οινοπνευματώδη ποτά ακολουθούν τους κανόνες των 2 ποτηριών κρασιού για τους άνδρες και 1 ποτηράκι για τις γυναίκες.  Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η χρήση ποτού  είναι μαζί με φαγητό, γιατί μπορεί να πάθετε υπογλυκαιμία.

3.  Η αυτοπαρακολούθηση του σακχάρου με το μετρητή σας (που δε λησμονείτε να το πάρετε μαζί σας) είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα σε αυτούς που χρησιμοποιούν ινσουλίνη.  Ο αυτοέλεγχος βοηθάει να μην υπάρχουν εκτροπές ή αν γίνονται, να αποφεύγεται η επανάληψή τους.

 

4.  Η τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής χωρίς παραλείψεις δόσεων των δισκίων (σε έντονη άσκηση, σε αδιαθεσία) ή αυξήσεις αυτών (υπερφαγία), είναι απαραίτητη. Εκείνοι που έχουν εντατικοποιημένα σχήματα ινσουλίνης μπορούν να προσαρμόζουν τις δόσεις ινσουλίνης, σύμφωνα με τα συμφωνημένα με το θεραπευτή τους.

 

5.  Ενημερωθείτε αν υπάρχει  ιατρική κάλυψη (διαβητολόγος ή οργανωμένη μονάδα) στο τόπο του προορισμού των διακοπών σας.  Καλό είναι να φέρετε μαζί σας ικανή ποσότητα από τα φάρμακά σας και να μη μείνετε ακάλυπτοι στη θεραπεία.  Ιδιαίτερη προσοχή στη μεταφορά της ινσουλίνης!!  Με το αεροπλάνο, οι ινσουλίνες μεταφέρονται στις χειραποσκευές, όπως και ο μετρητής σας.  Η αποφυγή της έκθεσης της ινσουλίνης στον ήλιο και τη ζέστη καλύπτεται με τις παγοκύστες για τη μεταφορά.

 

6.  Οδηγίες για την παραλία.

  • Καλό είναι να κολυμπάτε μετά το δεκατιανό σας ή το απογευματινό γευματίδιο.
  • Πάντα στη τσάντα της παραλίας να μεταφέρετε ζάχαρη, χυμό, φρούτα και νερό.
  • Πάντα φοράτε πλαστικά παπούτσια (όχι σανδάλια αλλά πέδιλα θαλάσσης), τόσο στην παραλία όσο μέσα στη θάλασσα.
  • Κολυμπάτε παράλληλα με τη στεριά και όχι σε βάθος, γιατί πρέπει να υπολογίζετε την επιστροφή στη στεριά.  Κολύμπι μισής ώρας είναι το επιθυμητό.
  • Όταν τελειώνετε το θαλάσσιο μπάνιο πρέπει να κάνετε ντους, να απομακρύνετε το αλάτι, βάζετε μαλακτικές κρέμες στις πτέρνες.
  • Ηλιοθεραπεία απαγορεύεται για όλους.  Φοράτε καπέλο, ανοιχτόχρωμα και δροσερά ρούχα.
  • Οι αγροτικές ενασχολήσεις  πρέπει να γίνονται νωρίς το πρωί, να φέρετε μαζί σας κολατσιό και νερό.  Φορέστε μακριά παντελόνια, μακρυμάνικα πουκάμισα και κλειστά παπούτσια.
  • Απαραίτητοι είναι  οι εμβολιασμοί, ανάλογα με τον τόπο προορισμού.
  • Αν οι κανόνες είναι τρόπος ζωής και όχι εμπόδια και καταναγκασμός,  σίγουρα θα περάσετε ένα  αξέχαστο καλοκαίρι.