Έρευνα για τα οφέλη της κανέλας ενάντια στο διαβήτη που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον

142

Μια έρευνα του Imperial College του Λονδίνου μαρτυρά πως η λήψη ημερήσιας δόσης δύο γραμμαρίων κανέλας ,για χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων, μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2.

«Η δόση 2 γραμμαρίων που χορηγήθηκε κατά τις 12 εβδομάδες της έρευνας ήταν ασφαλής κι έγινε καλά ανεκτή», δήλωσε ο Δρ. Rajadurai Akilen στο περιοδικό Diabetic Medicine.

«Η σταθερότητα και διάρκεια της δράσης της κανέλας, καθώς και η μακροχρόνια ανεκτικότητα του οργανισμού απέναντι της και η ασφάλεια της λήψης, δεν έχει ακόμη εξεταστεί. Παρόλα αυτά, το βραχύχρονο αποτέλεσμα της χρήσης της κανέλας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είναι πολλά υποσχόμενο».

Στην Ευρώπη πάσχουν περίπου 19 εκατομμύρια άνθρωποι από διαβήτη (αριθμός που φαίνεται να φτάσει τα 26 εκατομμύρια έως το 2030), ενώ στη Νότια Αφρική περίπου ένας στους 5 ανθρώπους πάνω από την ηλικία των 35 πάσχει από διαβήτη τύπου 2. Περισσότερο από το 50% των ανθρώπων αυτών δε γνωρίζουν πως έχουν διαβήτη.

 Στις ΗΠΑ, σχεδόν 24 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη (8% του πληθυσμού). Το συνολικό κόστος της υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζεται με το διαβήτη θεωρείται πως φτάνει τα 174 δις δολάρια, εκ των οποίων τα 116 δις αποτελούν το κόστος των φαρμάκων, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2005-2007 της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρίας (American Diabetes Association).

 

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί το σκεύασμα Diabecinn από την ΕΛΟΒΑΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΑ Α.Ε. (www.diabecinn.gr & www.elovari.gr ), μια μοναδική σειρά προϊόντων με βάση το εκχύλισμα κανέλας, για την εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου και της χοληστερόλης.

 Κατά την έρευνά του, ο Δρ. Akilen κάλεσε 58 άτομα με διαβήτη τύπου 2 και μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη. Έπειτα από τυχαία επιλογή, τα άτομα αυτά έλαβαν καθημερινά ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιείχε δόση 2 γραμμαρίων κανέλας (Cinnamomum cassia, της αγγλικής εταιρείας Holland and Barrett Ltd) ή ένα προϊόν πλασέμπο για 12 εβδομάδες.

Στο τέλος της έρευνας τα αποτελέσματα έδειξαν πως το συμπλήρωμα με κανέλα σχετίζεται με μια μέση μείωση της συστολικής και της διαστολικής πίεσης της τάξης των 3.4 και 5.0 mmHg, αντίστοιχα. Στα άτομα που έλαβαν το σκεύασμα πλασέμπο δεν παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της πίεσης.

 

Όσον αφορά την αρτηριακή πίεση, οι ερευνητές σημείωσαν μείωση των επιπέδων της γλυκοζιλιωµένης αιµογλοβίνης (η οποία χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα) κατά το διάστημα των 12 εβδομάδων, από 8.22% σε 7.86%, στην ομάδα ατόμων που έλαβαν την κανέλα, σε σύγκριση με μια αύξηση στην ομάδα ατόμων που έλαβαν το πλασέμπο, από 8.55% σε 8.68%.

Οι ερευνητές σημείωσαν: «Η έρευνα αυτή αποτελεί την πρώτη κλινική δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε πληθυσμό διαφορετικών εθνικοτήτων, η οποία επιβεβαιώνει τα ευεργετικά αποτελέσματα των 2 γραμμαρίων κανέλας στη γλυκοζιλιωµένη αιµογλοβίνη και στην αρτηριακή πίεση σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2». 

 

Source: Diabetic Medicine
Published online ahead of print, doi: 10.1111/j.1464-5491.2010.03079
“Glycated haemoglobin and blood pressure-lowering effect of cinnamon in multi-ethnic Type 2 diabetic patients in the UK: a randomized, placebo-controlled, double-blind clinical trial”
Authors: R. Akilen, A. Tsiami, D. Devendra, N. Robinson

 

ΕΛΟΒΑΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΑ Α.Ε.

Νικάνωρος 33-35, 54250 Θεσσαλονίκη,

Τηλ.:+302310856233, Φαξ: +302310821216

elovari@elovari.gr  

www.elovari.gr