Γυμνάστε το μυαλό σας

102

Ένα νεανικό κορμί δεν σημαίνει τίποτα χωρίς ένα νεανικό μυαλό.

Η κλασική συμβουλή είναι να  λύνετε ένα σταυρόλεξο κάθε μέρα. Θεωρείται ότι μένοντας πνευματικά δραστήριος, ο εγκέφαλος υποχρεώνεται να κάνει νέες συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων. Γνωρίζετε , όμως, ότι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μείνει σε εγρήγορση είναι η τακτική άσκηση

Όλα αποδίδονται στο οξυγόνο. Παρόλο που ο εγκέφαλός σας αντιστοιχεί στο 2% του συνολικού σας σωματικού βάρους , καταναλώνει το ένα τέταρτο της συνολικής πρόσληψής σας σε οξυγόνο. Όταν χρησιμοποιείτε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, η ροή του οξυγονωμένου αίματος σε εκείνη την περιοχή (και επομένως και του οξυγόνου)αυξάνεται κατά 30%.

Επομένως οτιδήποτε αυξάνει τη ροή του οξυγόνου στο σώμα – όπως η άσκηση – αυξάνει και την απόδοση του εγκεφάλου. Θα έχετε πιθανώς παρατηρήσει ότι ένα ζωηρό περπάτημα γύρω από το τετράγωνο κάνει θαύματα όσον αφορά στην επιτάχυνση των διαδικασιών της σκέψης σας. Βάλτε στόχο περίπου τριάντα λεπτά μέτριας άσκησης  όπως περπάτημα , κολύμβηση, ποδηλασία  ή χορό τρεις φορές την εβδομάδα για βέλτιστα αποτελέσματα.

Μια καλή διατροφή θα σας βοηθήσει επίσης να μείνετε κυρίαρχος του παιχνιδιού. Επειδή ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί πάρα πολύ οξυγόνου είναι ο πρωταρχικός στόχος των ελεύθερων ριζών. Σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε μια πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες δίαιτα που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς. Και ελέγξτε πόσο πίνετε –η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης και μειωμένη πνευματική ευστροφία.

Οι πνευματικές  προκλήσεις , όπως τα σταυρόλεξα, το ξεκίνημα ενός νέου χόμπι ή η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, κρατά γερές τις νευρικές συνδέσεις, ακριβώς όπως η φυσική άσκηση κρατά δυνατές τις μυϊκές ίνες. Δοκιμάστε απλά να ανακατατάξετε μια επαναληπτική διαδικασία κάθε μέρα πάρτε έναν άλλο δρόμο για να γυρίσετε στο σπίτι σας ή χρησιμοποιήστε το μη κυρίαρχο χέρι σας για να βουρτσίσετε τα δόντια σας , να φάτε ή για να εφαρμόσετε τα καλλυντικά σας.

Έχετε πέντε λεπτά ? Τότε έχετε χρόνο για να τονώσετε τη δύναμη του εγκεφάλου σας με μερικές απλές  ασκήσεις.

Σκεφθείτε είκοσι πιθανές χρήσεις για μια οδοντογλυφίδα ή για ένα λαστιχάκι.

Γράψτε οδηγίες για μια καθημερινή εργασία, όπως για να δέσετε τα κορδόνια σας.

Κοιτάξτε για λίγα λεπτά το εσωτερικό της ντουλάπας σας και μετά κλείστε την πόρτα της. Κάντε μια περιγραφική λίστα γι αυτά που έχετε μέσα. Πόσα θυμάστε?

Μπορείτε να δοκιμάσετε το ίδιο με έναν πίνακα ζωγραφικής ή μια φωτογραφία.

Κάντε πρακτική εξάσκηση χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα και τα δύο σας χέρια.

Ανακατέψτε δυο φλιτζάνια τσάι.

Δοκιμάστε να ρίξετε δυο μπάλες  χαρτιού στο καλάθι, μια από πάνω και μία από κάτω ταυτόχρονα.

 

«Υπάρχει μια πηγή νεότητας.Είναι το πνεύμα σας, τα ταλέντα σας, η δημιουργικότητα που φέρνει στη ζωή σας και οι ζωές των ανθρώπων που αγαπάτε.Όταν μάθετε να αντλείτε από αυτήν την πηγή , θα έχετε στ’ αλήθεια νικήσει το χρόνο».

Σοφία Λόρεν