ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΠΑΡΕΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗ!

219

Η 16χρονη Ελισάβετ «δήλωσε» στους γονείς της ότι φέτος το καλοκαίρι δεν πρόκειται να τους ακολουθήσει. Θα πάει με την παρέα της για κάποιες μέρες σε ένα νησί. ΟΙ γονείς της την κοίταξαν με έκπληξη και τη ρώτησαν με ποιους θα πάει. Τους απάντησε

Με τις δύο «κολλητές της φίλες» και δύο αγόρια. Οι γονείς αναστατώθηκαν κι άρχισαν  να τη βομβαρδίζουν με ερωτήσεις . Τι θα κάνετε, που θα μένετε, πως θα κοιμάστε. Η ανησυχία τους ήταν υπερβολική, δεν ήξεραν πώς να το χειριστούν. Να της το απαγορεύσουν, να της πουν ότι θα πάνε και οι ίδιοι εκεί αλλά θα μένουν σε άλλο δωμάτιο, να επικοινωνήσουν με τους άλλους γονείς και να προσπαθήσουν όλοι μαζί να σαμποτάρουν τα σχέδια των παιδιών τους κλπ . Η Ελισάβετ τους διαβεβαίωνε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν, ότι πρέπει να της έχουν εμπιστοσύνη, ότι επιτέλους θέλει να δοκιμάσει μόνη της τον εαυτό της. Οι γονείς αναγνώρισαν ότι είχε δίκιο.

 

Πράγματι κάποια στιγμή, κυρίως στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου, οι έφηβοι επιδιώκουν ή και «απαιτούν» να πάνε διακοπές με τη συντροφιά τους, χωρίς την επίβλεψη των γονιών. Η θέση σας είναι πολύ δύσκολη.
Η αρχική σας σκέψη είναι να μη δώσετε τη συγκατάθεσή σας . Συχνά όμως, βλέποντας την αντίδραση του εφήβου σας, νιώθετε υποχρεωμένοι να ελιχθείτε. Από πολλούς περνά η σκέψη να βάλετε κάποιες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, να είναι στην παρέα κάποιος μεγάλος, ίσως συγγενικό σας πρόσωπο, κάποιος ξάδελφος, ή να πάτε και οι ίδιοι μαζί τους αλλά να μένετε αλλού, ή να πάνε σε μέρος που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα κλπ.

 

Κάθε γονιός αντιδρά με το δικό του τρόπο. Βέβαια, ακόμη και αν υπάρχει μεγαλύτερο παιδί στην παρέα, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση πως οι έφηβοι θα επιβλέπονται επαρκώς.

 

Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας και την ανησυχία σας. Αν όμως σκεφτείτε ρεαλιστικά αφήνοντας πίσω τη συναισθηματική σας φόρτιση, αναλογιστείτε ότι το παιδί σας είναι 17 ετών, σε ένα χρόνο θα ενηλικιωθεί και θα μπορεί, σύμφωνα με το νόμο, να κάνει πραγματικά ό,τι επιθυμεί. Σκεφθείτε, επίσης ότι μπορεί να περάσει σε κάποια σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μακριά από το σπίτι σας, σε άλλη πόλη ή σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να το στείλετε στο εξωτερικό για σπουδές. Έχετε λοιπόν φανταστεί πως ξαφνικά θα το εμπιστευθείτε και θα θεωρήσετε δεδομένο ότι θα μπορεί να σταθεί μόνο στα πόδια του μακριά σας επειδή μόνο και μόνο έγινε φοιτητής και είναι 18 ετών, χωρίς να έχει δοκιμάσει ποτέ να μείνει έστω για λίγες μέρες μόνος του χωρίς την προστασία σας?

 

Επίσης , είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε ότι οι έφηβοι έχουν ανάγκη από τους φίλους τους για να συνεχίσουν να εξελίσσονται και για να ενταχθούν στην κοινωνική ζωή. Οι διακοπές μπορεί να έχουν ποικίλη διάρκεια και επιτρέπουν στον έφηβο να γνωρίσει τον εαυτό του ανεξάρτητο από τους γονείς και να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις. Μένοντας μακριά από το σπίτι του ο νέος είναι υποχρεωμένος να «τα βγάλει πέρα μόνος του», ακόμη και αν πιεστεί από τους φίλους του ή από άτομα που θα μπορούσε να συναντήσει . Μπορεί να «δει» ποια είναι τα δικά του όρια, οι επιθυμίες του και ο τρόπος  που διευθετεί προβλήματα. Γι αυτό τα ταξίδια είναι ένα σχολείο πρωτοβουλίας και υπευθυνότητας.

Τι σας συμβουλεύω:

– Ακούστε με προσοχή την επιθυμία του εφήβου σας χωρίς να τον αποπάρετε.

– Συζητήστε μαζί του με ποιους θα πάει, που θα μείνει και για πόσες ημέρες.

– Ζητήστε να μιλήσετε και με τους γονείς των φίλων του, αν είναι δυνατόν.

– Αν είναι η πρώτη φορά που απομακρύνεται από την οικογένεια με φίλους του, προτείνετε να πάει σε ένα νησί στο οποίο υπάρχει κάποιος συγγενής ή καλός φίλος δικός σας ή κάποιου άλλου φίλου του, ώστε αν η νεανική παρέα αντιμετωπίσει προβλήματα στην πρώτη της αυτόνομη διαβίωση, να έχει ένα «αποκούμπι».

– Παρότι οι έφηβοι ήδη γνωρίζουν τους κινδύνους από τις εξόδους που κάνουν στην περιοχή τους , ίσως είναι χρήσιμο να τους επαναλάβετε ότι πρέπει να προσέχουν σε ζητήματα ασφάλειας όπως στην κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων ουσιών.

– Να αποφεύγουν τις συναναστροφές με αγνώστους να προτιμούν εύκολα προσβάσιμες περιοχές και να μην κλείνουν το κινητό τους.

 

– Τονίστε τους να παίρνουν προφυλάξεις στις ερωτικές επαφές και να επιβιβάζονται μόνο σε οχήματα ατόμων που γνωρίζουν καλά και που δεν έχουν πιει.

– Ενθαρρύνετε τα παιδιά να πάνε στις διακοπές και τονίστε τους ότι τα εμπιστεύεστε.

– Χωρίς πρόθεση υπερπροστασίας από την πλευρά σας, είναι επιθυμητό να καταλάβουν ότι οφείλουν να σας τηλεφωνήσουν όταν φτάσουν στον προορισμό τους ώστε να σας καθησυχάσουν.

 

Οι νεανικές διακοπές θα λειτουργήσουν σαν μια «πρόβα τζενεράλε» για την ενήλικη ζωή του παιδιού. Όσο λοιπόν κι αν «τρέμει το φυλλοκάρδι σας» έφτασε η στιγμή να επιτρέψετε στους 16 χρόνους εφήβους σας να απολαύσουν την ελευθερία των διακοπών με τους φίλους τους, κυρίως όμως να αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους.