Κριθαρότο ολικής άλεσης με θαλασσινά και ελαφριά σάλτσα λεμονιού

269

Μερίδες: 4

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 25-30 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

 

Υλικά

500 γρ. Κριθαράκι Ολικής Άλεσης MISKO

12 γαρίδες Νο 3 καθαρισμένες χωρίς κέλυφος

150 γρ. μύδια ψίχα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

100 ml λευκό κρασί

1400-1500 ml καυτό νερό

χυμό από 1 λεμόνι

ξύσμα από 1 λεμόνι

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ λεμόνι κομμένο σε λεπτά φετάκια

ελαιόλαδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε τις γαρίδες για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα, αλατοπιπερώνοντάς τες. Τις μεταφέρουμε σε πιάτο.

Στο ίδιο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα μύδια για 2-3 λεπτά, αλατοπιπερώνοντάς τα ελαφρά και τα μεταφέρουμε στο πιάτο με τις γαρίδες.

Ζεσταίνουμε άλλες 4 κ.σ. ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το Κριθαράκι Ολικής Άλεσης MISKO, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το ⅓ του νερού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να απορροφηθεί η πρώτη δόση υγρών.

Συνεχίζουμε με άλλο ⅓ του νερού και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί από το κριθαράκι.

Προσθέτουμε την τελευταία δόση νερού, ανακατεύουμε κι όταν έχει απορροφήσει παραπάνω από το μισό, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις γαρίδες και τα μύδια.

Ανακατεύουμε απαλά κι όσο είναι ακόμα το κριθαρότο ζουμερό, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φετάκια λεμονιού για γαρνίρισμα.